Öğrenciden ev hanımlarını sevindirecek buluş

Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu öğrencisi Esin Keyifli, ev hanımlarını sevindirecek "Tozmatik" adlı projeyi geliştirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 22:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okuldan yapılan açıklamaya göre, projeyi geliştiren oklun 7. sınıf öğrencisi Esin Keyifli, proje hakkında bilgi vererek, evde çamaşır makinesine deterjanı hep kendinin koyduğunu belirtti.

Keyifli, şunları kaydetti:

"Bir gün de çamaşır makinesine deterjanı koyarken neden her yıkamada deterjan eklediğimi düşündüm. Onun yerine sadece bir kere deterjanı koyup, deterjan bitene kadar düğmeleriyle deterjanın çamaşır makinesine gerekli ve yeterli ölçüde aktarılmasını sağlamak bana çok daha mantıklı geliyordu. Ben de benim için sorun olan bu durumu diğer insanların da yaşadığını düşünerek çamaşır makinesine deterjanın sadece düğmeler ile aktarılması projesini tasarladım. Tasarlarken okulda öğrendiğim fen konuları bana oldukça yardımcı oldu. Bu konular sayesinde projemin mekanizmasını tasarlayabildim. Her yıkamada deterjan koyma yerine sadece bir defa koyup, uzun bir süre yararlanmak."

Bilinçsiz deterjan koyma olayından doğan israfı ölçek sayesinde önleneceğini ifade eden Keyifli, bu sayede deterjanların çevreyi kirletme oranının en aza düşürüleceğini aktardı.

Birçok insanın çamaşır makinesine koyacağı deterjan miktarını ayarlayamadığını dile getiren Keyifli, şu bilgileri verdi:

"Ölçülü deterjan koyma konusunda deterjan kürekleri kullanılıyor. Yalnız deterjanı ölçülü koyma konusunda üretilen çözümlerin hepsi el ile yapılıyor. Ben ise basit bir düzenekle makinenin gerekli olan miktarı sadece tuşlara basmamızla çamaşır makinesine aktarmasını tasarladım."

Okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Lokman Taşdan da öğrencilere imkan sağlandığında birbirinden farklı orijinal ürünlerin ortaya çıktığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber