Mecliste maaş tartışması...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, "Bankacılık yasa tasarısını" görüştü. Meclis'te maaş polemiği yaşandı. BDDK Başkanı ve Bakan Şener kendilerinden fazla maaş alan müdürlerin olduğunu savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bankacılık Yasa Tasarısı'nın 9 maddesi daha kabul edildi.

Komisyon'da BDDK'da çalışanların mali ve diğer sosyal hakların düzenlendiği madde üzerindeki görüşmeler sırasında, kurum başkanı ve personelinin maaşının belirlenmesi tartışmaya yol açtı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, kurul başkanına, Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenmesini öngören maddeye karşı çıktı. Kurul başkanının maaşının, Merkez Bankası Başkanı'nın maaşı göz önünde bulundurularak Bakanlar Kurulu tarafından karşılanması yönünde önerge veren Hamzaçebi, BDDK Başkanı'na diğer bankaların genel müdürlerinden az ücret ödenmemesi gerektiğini savundu.

BDDK başkanının maaşının müsteşar ücretine bağlanmasının kurumun özerkliğine gölge düşüreceğini savunan Hamzaçebi, ''Kuruma finansal konularda bağımsızlık verilmelidir'' dedi. Hamzaçebi'nin önergesi kabul edilmedi.

BDDK BAŞKANI

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, diğer banka genel müdürlerinin 10 milyar lira üzerinde maaş aldığını, kendi maaşının ise 3 milyar lira olduğunu bildirdi.

BDDK'nın yaptığı işin ''herkesin cebini'' ilgilendirdiğini belirten Bilgin, ''220 milyar dolarlık sektörü yönlendirip denetleyen kurumda çalışanların maaşı düşük. Kurumumuzda, 370 eleman çalışıyor. Üniversitelerin en iyi öğrencileri arasından 3 aşamalı sınavda başarı gösteren kişileri kuruma alıyoruz. Ancak, kurumda kaliteli personeli tutamıyoruz'' dedi.

Ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle kuruma girip de başka kurumlara gidenlerin olduğuna dikkati çeken Bilgin, Merkez Bankası'ndan BDDK'ya gelenlerden 11'inin son bir ayda bu kuruma geri döndüğünü kaydetti.

Bilgin, BDDK'nın geçen yıl bankalardan aldığı on binde 3'lük payın 66 milyon dolar olduğunu, bankalardan temin edilenin 60 trilyon liranın Maliyeye devredildiğini sözlerine ekledi.

MAAŞ HER ŞEY ANLAMINA GELMİYOR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise ücretlendirmenin kıyaslama yoluyla yapıldığını, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının baz alınmasının sürekli kullanıldığını söyledi.

BDDK'da çalışanların ücretinin yetersiz olduğunu ifade eden Şener, ''Maaş her şey anlamına gelmiyor. Atamasını yaptığım bazı şahısların maaşı benim maaşımın 3-4 katı. Kamu Personel Rejimi, ücret dahil baştan sona gözden geçiriliyor'' diye konuştu.

ŞEFFAFLIK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, kurumun faaliyetleri hakkındaki yıllık rapor, raporun ait olduğu dönemi izleyen yılın Mayıs ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu'na sunularak, kesin hesaplar ile birlikte kamuya açıklanacak. Kurum, faaliyetleri ile ilgili olarak yılda bir defa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi verecek.

FİNANSAL SEKTÖR KOMİSYONU

Kurum nezdinde; Kurum, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Fon, Rekabet Kurulu, DPT Müsteşarlığı, İstanbul Altın Borsası, menkul kıymetler borsaları, vadeli işlemler ve Opsiyon Borsaları ve kuruluş birlikleri temsilcilerinden oluşan Finansal Sektör Komisyonu kurulacak.

Komisyon, finansal piyasalardaki güven ve istikrar ile gelişmeyi temin etmek üzere bilgi teatisini, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, ortak politika önerilerinde bulunmak ve finans sektörünün geleceğini ilgilendiren konulara ilişkin görüş bildirmekle görevli olacak.

ÜCRETLER, MALİ VE DİĞER SOSYAL HAKLAR

BDDK Başkanına, Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenecek. Kurumun kadro karşılığı sözleşmeli personelinin ücretleri ile diğer mali ve sosyal hakları, birinci fıkrada belirlenen ücret tavanını geçmemek üzere kurul tarafından tespit edilecek.

CEZAİ VE HUKUKİ SORUMLULUK

Kurul başkan ve üyeleri ile kurum personelinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar, kurul başkan ve üyeleri için ilgili bakanın, kurum personeli için ise başkanın izin vermesi kaydıyla genel hükümlere göre yapılacak.

Kurul üyeleri ile personelinin iştirak halinde işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalarda kurum personeli hakkında soruşturma izni verme yetkisi ilgili bakana ait olacak.

Kurul başkan ve üyeleri ile kurum personelinin, görevden ayrılmış olsalar dahi görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı başlatılan soruşturma ve kovuşturmalar, ilgili üye veya personelin talebi halinde, bunlarla vekalet akdi yapmak suretiyle görevlendirilecek bir avukat tarafından takip edilecek. Avukatlık ücreti, kurum bütçesinden karşılanacak.

Kurul başkan ve üyeliklerine atananların kurulda görev yaptıkları sürece önceki görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini öngören maddenin görüşmesi ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber