Başbakan Erdoğan, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni açtı

Bugün Çanakkale'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni gezerek açılışını yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tamamlanan projelerin toplu resmi açılışları için "Ana" uçağı ile Çanakkale'ye gelen Başbakan Erdoğan, havaalanından helikopterle Gelibolu Yarımadası'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ne geçti. Çanakkale Savaşları ruhunu vatandaşlara aktarmak için yapılan merkezi gezen Erdoğan, savaşların bölüm bölüm anlatıldığı 11 salonu inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Basına kapalı gezinin sonunda da merkezin açılışını yaptı.

Şekil olarak Çanakkale Boğazı'na benzetilen merkez, 8 bin 616 metrekare kullanım alanına sahip. Üç tam ve bir asma kattan meydana gelen merkezin iki katı toprak altında, zemin ve asma katları toprak üstünde bulunuyor. İçinde 11 simülasyon odası, bir konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya, idari birimler ve teknik hacimler yer alıyor. Simülasyon odaları Çanakkale Platformu, Nusrat Mayın Gemisi, Ocean Zırhlısı, Seyit Onbaşı, Siper ve Cephe Savaşları, Simülasyon Balon, Çanakkale Geçilmez, Hologram Odası, Anı Platformu ve Modern Türkiye mekanlarından oluşuyor. Bütün odalarda gösterim süresi 4,5 dakika olarak ayarlanırken simülasyon odaları, 50 kişilik gruplara hizmet edebilecek şekilde tasarlandı. Odalara girmeden önce yabancı misafirlere sekiz dil tercihi sunulacak. Ayrıca 3. ve 4. odalarda kullanılmak üzere her ziyaretçiye üç boyutlu gözlük verilecek.

Merkezde 1915 Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları, çeşitli simülasyon teknikleri kullanılarak en doğru biçimde anlatılacak. Tesis edilen 11 salonda Nusrat Mayın Gemisi'nin mayın döşeme işlemi, Seyit Onbaşı'nın tarihe geçen kahramanlığı, 263 râkımlı tepede Mustafa Kemal'in tarihî emrini vermesi, kara ve hava muharebeleriyle birlikte diğer yaşananlar, canlandırma tekniğiyle anlatılacak. Yaklaşık 80 milyon liraya mal olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 9 Haziran 2012'den itibaren ziyaret edilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber