Tarihi sarnıçlara çevre düzenlemesi

Antalya Kepez Belediyesi, 9 sarnıçta başlattığı çevre düzenlemesi ve bakım çalışmasını tamamladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün hazırladığı, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün onayladığı proje kapsamında, Yörük göç kültürünün sembolü tarihi sarnıçlar yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Konuyla ilgili Kepez Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, mart ayında başlatılan, Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin mirası olan tarihi su saklama yapılarının bakım ve çevre düzenlemeleri tamamlandı.

Bu kapsamda, sarnıçlardaki ve çevresindeki çalılıklar ile çöpler temizlendi. Etrafı çit ile çevrilen sarnıçların çevre düzenlemesi yapılırken, bulunduğu konum dikkate alınarak malzeme seçildi. Ana yolların orta refüjlerinde bulunan sarnıçların zemininde çim alanlar oluşturulurken, merkeze daha uzak sarnıçların zemininde ise hiçbir şekilde çamur hale gelmeyen tüvenan malzeme (kırılmamış, elenmemiş çakıl) kullanıldı. Gece görselliği sağlamak ve güvenliği artırmak amacı ile sarnıçların çevreleri projektörler ile aydınlatıldı. Yine sarnıçlara, ahşaptan bilgilendirme levhaları konuldu. Sarnıçların düzenleme alanında görsel bir şölen oluşturmak amacıyla peyzaj çalışması gerçekleştirildi. Akkuyu Sarnıcı ve Hacı Mestan Sarnıcı arasında tarihi göç yolu yeniden oluşturuldu.

Tamamlanan çalışma ile Yörüklerin, yakın bir geleceğe kadar Antalya Ovası ile Toroslar arasındaki kışlak yaylak göçleri sırasında hem kendilerinin hem hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşıladıkları sarnıçlar, yok olma tehlikesinden kurtarıldı. Çevre düzenlemesi, tarihi göç yolu üzerine inşa edilen Akkuyu Sarnıcı, Meydan Kuyusu Sarnıcı, Hacı Mestan Sarnıcı, Çift Sarnıçlar, Kırdı Sarnıcı, Odabaşıoğlu Sarnıcı, Zeytinli Sarnıcı, Havz-ı Kebir Sarnıcı ve Tek Sarnıç'ta yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber