Yargıtay hükümete, sert bir bildiriyle yüklenecek

Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, şeriatçı hareketlere tepki göstermeyen, Hâkimler ve Savcılar Kanunu çıkarılırken yargının görüşünü almayan hükümete, sert bir bildiriyle yüklenecek

Yargıtay üyelerinin, hükümetin, şeriatçı ve bölücü hareketlere karşı etkisiz kaldığı, yargı organlarının görüşüne bile başvurmadan, yargı sistemini temelden etkileyecek düzenlemelere imza attığı yönündeki görüşleri üzerine, Birinci Başkanlar Kurulu, sert bir bildiri hazırlamak üzere komisyon oluşturdu.

Eleştiriler tartışıldı
Yeni adli yıl açılışında Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın yapacağı konuşmanın ana hatlarını belirlemek üzere toplanan Kurulda, gündemin dışına çıkılarak, Yargıtay üyelerinin son dönemdeki eleştirileri tartışıldı. Daire başkanları, hükümetin son dönemde gerçekleştirdiği, yargı mensuplarının tepkisine neden olan konularla ilgili oybirliğiyle bir bildiri yayınlanmasına karar verdi. Bildiriyi hazırlamak için de bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonun kaleme alacağı bildiri, daire başkanlarının görüşüne sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. Bildiride, Başkanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında da konuşulan şu konular yer bulacak:

Kaçak Kuran kurslarını açanlara hapis cezası verilmemesine yönelik düzenleme, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesine rağmen TBMM'den aynen geçirilmiştir. Hükümet son dönemde özellikle şeriatçı hareketlere karşı tepkisiz ve etkisiz kalmaktadır.
Hâkimler ve Savcılar Kanunu çıkartılırken, yargının görüşlerine bile başvurulmamıştır. Böylece yargı sözü dikkate alınmayarak rencide edilmiştir. Hâkim ve savcıların geneli, tasarıdan dolayı memnuniyetsizlik içerisindedir.
Tasarıyla avukatlara hâkim-savcı olarak atanma hakkı tanınmış, bunun yanında açılacak 4 bin kadronun 3 bininin bu şekilde doldurulması düzenlenmiştir. Bu durum kabul edilemez.

'Yargı bağımsızlığına gölge'

Tasarıda, maaş artışları konusunda herhangi bir hüküm olmamasına rağmen TRT'den tasarıyla ilgili yapılan yayınlarda, gün boyu, hâkim ve savcılara maaş artışı yapıldığı duyurulmuştur. TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen son tasarıyla milletvekillerine avukatlık yapma hakkı tanınması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmektedir.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber