Vatandaş mutlu ve sağlıklı hissediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 23:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sabancı ve Koç üniversiteleri öğretim üyelerince hazırlanan raporda, toplumun çoğunluğunun kendisini mutlu ve sağlıklı hissettiği belirtildi.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu'nun, Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı (ISSP) kapsamında hazırladığı, ''Türkiye'de Sağlık: Toplumbilimsel Bir Değerlendirme'' raporunda, toplumun çoğunluğunun kendisini mutlu ve sağlıklı hissettiği, kendisini mutlu görenlerin oranının son birkaç yılda arttığı belirtildi.

Türkiye'nin 65 ilinden 1559 kişi ile yapılan anketin sonuçlarına yer verilen rapor, geçen yılın Ekim-Aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Sağlık konusundaki toplumsal yaklaşım, beklenti ve değerlerin araştırıldığı alan taramasından elde edilen bulgular, Kalaycıoğlu ve Çarkoğlu'nun katılımıyla Karaköy'deki Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Raporda, sağlığın temel bir esenlik kaygısı olmakla birlikte öncelikli bir sorun alanını teşkil etmediği vurgulandı.

Genç nüfus yapısının sağlık sorunlarının öne çıkarılmamasının başlıca nedeni olduğunun düşünülebileceği ifade edilen raporda, ''Ancak bu genç nüfusun sağlık değilse de eğitimi ön plana çıkarması beklenebilirdi. Örneklem geneline bu beklentinin yansımamasının en temel nedeni yaklaşık 5'te 1'lik kesimin bekar olmasıdır. Evli ve okul çağında çocuk sahibi olan kesim için sorun önceliklerinin değişmesi şaşırtıcı değildir'' denildi.

Raporda, toplumun çoğunluğunun (yüzde 60 oranında mertebesinde) kendisini mutlu ve daha yüksek oranda (yüzde 70-75) sağlıklı hissettiği dile getirilen raporda, ''hayatıyla ilgili her şey göz önünde bulundurulduğunda kendisini çok mutlu hissedenlerin'' oranının geçen yıl yüzde 19,1'e, ''oldukça mutlu hissedenlerin'' oranının ise yüzde 54,4'e çıktığı, kendisini mutlu görenlerin son birkaç yılda arttığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber