Güneş ışınları çocukların hassas cildine gölgede bile zarar verebilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukların vücudunda su kaybı daha hızlı olduğu için sıcak havanın daha çok etkilediğini belirten Başhekim Canural, güneş yanıkları, güneş çarpması, burun kanamaları ve besin zehirlenmelerinin, yaz aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında sayıldığını söyledi. Canural, ?Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalıklar, aslında ailelerin alabilecekleri basit önlemlerle önlenebiliyor. Bebeklere ve çocuklara güneşten koruyucu krem sürmek, açık alanlarda uzun kollu ve ince giysiler giydirmek, şapka takmak, tükettikleri gıdaların taze olmasına dikkat etmek, alınabilecek basit önlemler arasında yer alıyor.? dedi.

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıklarının görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Canural, ultraviyole ışınlarının özellikle 1 yaş altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkilediği dile getirdi. Canural, ?Güneş ışınlarının ultraviyole etkisi, insan derisinde yıllar içinde birikerek cilt kanserleri ve diğer cilt hastalıklarına yol açabiliyor. Güneşte kalma süresinin 10 dakikayla başlayıp yavaş yavaş arttırılması ve mutlaka yüksek koruyuculuğu olan kremler kullanılması gereklidir. Kremlerin sadece güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arası deniz kenarında değil, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesini öneriyoruz. Güneş ışınları, saat 16.00'dan sonra da gölgede bile çocuklara ve hassas ciltli bebeklere yansıyarak olumsuz etkileyebiliyor. Uzun süre güneşe maruz kalındığında, ciltte önce birinci derece kızarıklık oluşur. Daha uzun süreli hasarlarda, cilt üzerinde su dolu ikinci derece kabarcıklar izlenir. Birinci derece yanıklarda soğuk kompres yapılmalı, nemlendirici ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır. İkinci derece yanıklarda da soğuk su uygulanmalı ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer çocuğunuz açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü, çilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır.? diye konuştu.

Güneş yanıklarının oluşmaması için çocukların rahat, hafif ve açık renkli giysiler giymesine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Ramazan Canural, ?Çocuklara mutlaka şapka ya da bandana giydirin. Ayrıca aşırı derecede sıcağa maruz kalma sonucu oluşan ve kramp, ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık, kusma gibi reaksiyonları olan sıcak çarpmasına karşı da dikkatli olmak gereklidir. Böyle bir durumda yapılacak ilk müdahale çocuğun üzerindeki giysileri çıkarmak, ateşini düşürerek vücudunun soğutulmasını sağlamaktır. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmelidir. Çocukları sıcak çarpmasından korumak için bol su içirilmelidir.? dedi.

?BURNU KANAYAN ÇOCUK, KAFASINI ÖNE EĞMELİ'

Yaz döneminde güneşin etkisiyle çocuklarda burun kanamasının da ortaya çıkabildiği ifade eden Başhekim Uzm. Dr. Canural, güneşe ve sıcağa bağlı kanamalarda acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burnu yıkamak gerektiğini belirtti: ?Genellikle burnu kanayan çocuklara, kafasını geri atması söylenir. Bu yanlış. Aksine, burnu kanayan çocuk kafasını öne doğru eğmeli. Burun kanatlarına mekanik baskı uygulamak gerekiyor. Eğer durmayan bir kanamaysa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.?

Besin zehirlenmelerine de yaz aylarında sık rastlandığına dikkat çeken Canural, sıcakta yiyeceklerin çabuk bozulduğunu, besinlerin pişirilse dahi buzdolabında saklanması gerektiğini, süt ve süt ürünlerinin de güvenli merkezlerden ve son kullanma tarihine bakılarak alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber