Kürtçe dersi kim verecek?/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Başbakan'ın Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulabileceğini açıklamasının ardından 'dersi kim verecek' tartışması başladı. Milli Eğitim İl Müdürlükleri kendilerine henüz bilgi verilmediğini söylüyor. Kadro olmadığı, dışarıdan ücretli öğretmenlerden faydalanılabileceği belirtiliyor.

Ercan SARIKAYA/İSTANBUL

Kısa vadede kurslar açılsın

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Kürtçe seçmeli dersleri desteklemekle birlikte ders verecek hocalarımızın nasıl bulunacağı noktasında karışıklık olduğunu görüyoruz. Keşke alt yapısı hazırlanıp bu adım atılsaydı. Kısa vadede Bakanlığın hedefi en kısa sürede bir kurs açıp Kürtçe eğitim verebilecek öğretmenleri bu derslere hazırlamak olmalı. Uzun vadede ise YÖK'ün yapacağı hazırlıklarla bu sorun aşılmış olacaktır.

Ücretli öğretmen kullanılır

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Kürtçe ders verecek öğretmen kadrosu Milli Eğitim'de yok. O zaman dersi vermek için usta öğreticilerden, ücretli öğretmenlerden faydalanacaklar. Bakan Güneydoğudaki ücretli öğretmenlerin PKK kontrolünde olduğunu açıklamıştı. Böyle bir tehlikenin olmayacağı garantisini kim verecek.Öğretmenlikle alakası olmayanların görevli hale getirilmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu derslere çok talep olmaz.

Bilmek farklı öğretmek farklı

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal

Yıldız: Dili bilmek başka öğretmek başkadır. Siz her Kürtçe bilene Kürtçe öğret diyemezsiniz. Bu çalışma yapılırken Kürt Dili üzerine eğitim veren enstitüler ile görüşme yapıldı mı yapıldı mı kimse bilmiyor. Ana dili Kürtçe olan binlerce öğretmen var. Bu öğretmenler Kürtçe seçmeli ders verme konusunda en hazır durumda olan kişilerdir. Eğitim emekçilerinden faydalanılabilir.

Üniversiteler hazırız diyor

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, YÖK'ün 'Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı' açma başvurularını onayladığını anımsattı. Eyigün, açacakları anabilim dalında Başbakan'ın bu kararıyla öğretmen yetiştirebilmelerinin de önünün açıldığını söyledi. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise enstitü olarak yetiştirdikleri ve yetiştirecekleri öğrencilerin okullarda verilecek Kürtçe öğretiminin üstesinden gelebilecek düzeyde olduğunu belirtti.

YÖK'ten destek var

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ilköğretim 5.'ten itibaren seçmeli olarak verilmesi planlanan Kürtçe derslerine ilişkin olarak, 'Bir süredir çeşitli üniversitelerde bu tarz bölümler var. Yeni talepler de geliyor. Bu alanlardaki ihtiyaçlar da artacağı için gelen talepleri olumlu olarak değerlendireceğiz' dedi.

- Yurtdışına yüksek lisans öğrencisi gönderilmesi programını Milli Eğitim Bakanlığı'ndan devralıyoruz.

- YÖK'ün 12 Eylül zihniyetiyle kurumsallaşan yapısı artık iş göremez hale gelmiştir. Öğrenci Disiplin yönetmeliği 1987'den bu yana değişmedi. Genel kurula gelecek.

- Eğitim fakültelerinin ikinci öğretim ve uzaktan eğitim kısımlarını kapatmamıza rağmen, kontenjan azalmadı. 10 binin üzerinde artış var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber