Sürenkök: Karşılıksız çekteki artış endişe verici

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, yasal düzenlemeyle hapis cezasının kaldırılmasından sonra karşılıksız çekte yaşanan patlamanın endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, Merkez Bankası'nca açıklanan karşılıksız çek verilerini değerlendirdi. ?Karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılırsa ödenmeyen çek sayısı patlayacak' isyanının doğru olduğunu ortaya çıktığını aktaran Sürenkök, karşılıksız çek sayısının mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 34.2, geçen yılın mayıs ayına göre ise yüzde 117,9'luk artışla 83 bin 80 adede yükseldiğine dikkat çekti. Sürenkök, ocak ayı sonunda yürürlüğe giren hapis cezasını kaldıran düzenleme ile çeke olan güvenin ortadan kalktığını ve ödenmez hale geldiğini belirtti.

Yasal düzenleme yapılırken çeklerini ödemeyenlerin mağdur olarak değerlendirildiğini, mağdur olan alacaklının ise kendi kaderiyle baş başa bırakıldığını vurgulayan Sürenkök, ?Yazdığı çekini ödemeyenler mağdur diye kurtarıldı ama asıl mağdur olan çek alacaklıları ise bugün daha çok mağdur duruma düşürüldü.? dedi.

Çekin geçmişte ?ödeme aracı' görüldüğünü ve ?döndürülebilir sermaye' olarak kullanıldığını belirten ADASO Başkanı Sürenkök, piyasanın önemli alışveriş yönteminden mahrum bırakıldığını, çekin itibarsızlaşması ve güvenini yitirmesi sonucu mal alışverişinde peşin para ve kredi kartına yönelinmesi sonucu cirolarda büyük düşüş yaşandığını kaydetti.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması sonrasında yaşanan gelişmeler sonucu sanayi ve ticaret sektörlerinin iş yapamaz hale geldiğini ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Sürenkök, ?Dünya ülkeleri pazarlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle zorda olan ekonomimiz karşılıksız çek sorunundan daha çok olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle konu yeniden gözden geçirilmeli, piyasada çeke olan güveni sağlayacak düzenlemeler acilen gerçekleştirilmelidir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber