Tam koruma için güneş gözlüğü çerçevesi ile yüz arasında boşluk olmamalı

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, güneş gözlüğünün tam koruma sağlaması için göz çevresini kaplaması ve çerçeve ile yüz arasında boşluk olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göçmez, yaz aylarında güneşten kaynaklanan ultraviyole ışınlarının gözün mercek ve retinasına zarar vererek, katarakt oluşmasına ve görmeyi kalıcı şekilde etkileyecek başka rahatsızlıkların yaşamasına neden olabileceği uyarısında bulunarak mutlaka güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye etti.

Gözleri iyi bir şekilde koruması için güneş gözlüğünün UV ışınlarının en az yüzde 99'unu süzmesi gerektiğini vurgulayan Göçmez, güneş gözlüğü alırken sertifikalı gözlüklerin tercih edilmesini önerdi. Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlüklerin en iyi korumayı sağlayacağını ifade eden Göçmez, ?Güneş gözlüğü alırken yüzle çerçeve arasında boşluk olmamalı. Güneş gözlüğünün çevresinden göz güneşe maruz kalmamalı. Ayrıca gözlük camları çizik olmamalı.? dedi.

'UCUZ VE KALİTESİZ GÖZLÜK KÖR EDEBİLİR'

Çarşı pazarda 10-15 liraya satılan ucuz, UV ışınlarını süzmeyen güneş gözlüklerini kullanmanın çok sakıncalı olduğunu ifade eden Göçmez, bunun kalıcı körlüğü bile yol açabileceğine dikkat çekti. Göçmez şu bilgileri verdi: ?Bu kalitesiz gözlükler takıldığında güneş, ışıklarını kesiyor gibi görünebilir. Ancak zararlı UV ışınlarını engelleyemez. Hatta göz bebeği daha çok açıldığı için zararlı ışınlar göze daha çok girer. Bu şekilde gözün sarı tabakasına büyük zarar verir. Bu da kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir. Kalitesiz güneş gözlüğü yerine hiç takmamak daha doğrudur. Çünkü kalitesiz gözlükler gözün doğal koruma sistemini de engeller.?

Özellikle yerleşim bölgelerinde araç, bina ve zeminden kaynaklanan yansımaların olduğunu dile getiren Göçmez, ?Bu durum güneşin zararlı ışınlarını her yönden yansımasına sebep oluyor ve göze daha büyük zararlar veriyor. Bu sebeple yerleşim bölgelerinde güneş gözlüğü kullanılması daha da önem kazanıyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber