Eğitim süresinde gerideyiz

MEB'in çalışmasına göre Türkiye, 8 yıllık eğitim süresi içinde AB ülkeleri arasında 1 yıl geride kalıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Talim ve Terbiye Kurulu, taslak haftalık ders saati çizelgesini hazırlamadan önce Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri ile diğer bazı ülkelerdeki ders saatlerini, öğretim sürelerini, seçmeli dersleri inceleyen bir çalışma hazırladı.

Çalışmada, aralarında Avrupa Birliği ülkelerinin de olduğu 43 ülkenin ortalamasına yer veriliyor. Buna göre, bu ülkelerde 1. sınıftan 8. sınıfa kadar toplam 6 bin 434 saat zorunlu ders verilirken, Türkiye'de ise toplam 5 bin 760 saat zorunlu ders veriliyor.

Türkiye'nin diğer ülkelerle durumunun kıyaslandığı çalışmada, 8 yıllık eğitim süresi içinde Türkiye'nin AB ülkelerinin yaklaşık 1 yıllık öğretime karşılık gelen bir süre gerisinde kaldığı belirtildi. Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki farkın Türkiye'nin aleyhine sınıf düzeyi yükseldikçe arttığı ifade edilerek, diğer ülkelerde genel olarak ilk yıllarda öğretim süresinin daha düşük olduğu, sınıf düzeyinin yükseldikçe arttığı; Türkiye'de ise bunun 1. sınıftan 8. sınıfa kadar sabit kaldığı kaydedildi.

Türkiye'de yıllık öğretim süresinin, okuma yazma öğretimi hariç tüm derslerde AB ülkeleri ortalamasının altında kaldığının ifade edildiği çalışmada, Türkiye'de okuma yazma öğretimi için 8 yılda bin 512 saat ayrılırken, AB ülkelerinde bu süre bin 312'de kalıyor.

Diğer ülkelerin ortalamasıyla kıyaslandığında Türkiye'nin, matematik öğretiminde 198 saat, fen ve tabiat öğretiminde 115 saat, sosyal bilgiler öğretiminde 151 saat, birinci yabancı dil öğretiminde 90 saat, din, ahlak ve değerler öğretiminde 169 saat, beden eğitimi öğretiminde 215 saat ve sanat öğretiminde ise 112 saat geride kaldığı görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber