Derse girmeden maaş alan öğretmenler eski okullarına dönecek

Haber Giriş : 18 Eylül 2003 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Derse girmeden maaş alan öğretmenler eski okullarına dönecek

Maliye Bakanı Unakıtan'ın ?Derse girmeden maaş alan öğretmenler var.' açıklaması gözleri Milli Eğitim Bakanlığı'na çevirdi. Atıl vaziyetteki öğretmenlere her ay 15 trilyon lira ödenirken, ülke genelinde on binlerce öğrenci öğretmen yolu gözlüyor. Bakanlık, bu çelişkiye son vermek için Norm Kadro Yönetmeliği'ni değiştiriyor.

90 binden fazla öğretmene ihtiyaç duyan Milli Eğitim Bakanlığı, diğer yandan 25 bin öğretmene hiç derse girmediği halde her ay yaklaşık 15 trilyon lira maaş ödüyor. Bakanlık, kamuoyunda, ?Bu ne yaman çelişki' yorumlarına yol açan tabloyu değiştirmek için harekete geçti. 4 yıl önce yürürlüğe giren Norm Kadro Yönetmeliği'ndeki ?depo okul' kavramı kalkacak. Maliye Bakanlığı'nın ?olumlu görüş' bildirdiği taslağa göre, koordinatör okullardaki ihtiyaç fazlası öğretmenler eski görev yerlerine atanacak. Böylece belli okullardaki yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Değişiklik taslağı Sayıştay'ın görüşü alındıktan sonra Başbakanlık'a gönderilecek.

Milli Eğitim verilerine göre ülke genelinde 25 bin 133 öğretmen ?norm kadro fazlası' olarak depo okullarda bekletiliyor. Bu okullardaki öğretmenlerin önemli bir kısmı rapor, hastalık, askerlik gibi çeşitli sebeplerle dersi boş geçen okullarda da görevlendiriliyor. 34 bin 110 öğretmenin görev yaptığı Ankara'da, 3 bin 265 öğretmen ihtiyaç olmadığı için depo okullarda boş oturuyor. İlçeleriyle birlikte Ankara'da 34 bin 757 öğretmene ihtiyaç duyuluyor. Kâğıt üzerinde başkentin halen 649 öğretmen açığı görünüyor. ?Boşta bekleyen öğretmen' ile ?öğretmen yolu gözleyen okul' gerçeğinin aynı karede buluşmasının temelinde eş durumu veya sağlık gibi mazeretlerle atanan öğretmenler yer alıyor. Siyasilerin veya bürokratların araya girmesi sebebiyle de il merkezinde fazlalık olmasına rağmen söz konusu öğretmenler ihtiyaç duyulan ilçelere gönderilemiyor. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Mayıs 2003'te yapılan değişiklikle, ?asker, polis, hakim, savcı' gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin eşlerine norm kadro şartı aranmıyor. Eşi asker veya polis olan öğretmenler, hizmet puanı veya sıra gibi engelle karşılaşmadan Ankara'ya doğrudan atanabiliyor.

Norm kadro fazlası 25 bin öğretmen maaş yanında ek ders açısından da devlete ilave yük getiriyor. Bir ek ders saat ücretinin brüt 3 milyon 430 bin lira, bir öğretmene haftalık ortalama 15 saat üzerinden ücret ödendiği dikkate alındığında aylık 205 milyon lira ek ders ücreti ödeniyor. Bir öğretmen için okulların eğitim ve öğretime açık olduğu 9 aylık sürede ödenen ek ders ücreti toplam 1 milyar 805 milyon lira tutuyor. 25 bin öğretmene ise 9 ayda ödenen tutar 46 trilyon 305 milyar lirayı buluyor.

Norm Kadro Yönetmeliği, bir okulda bulunması gereken öğretmen sayısını belirlemesi nedeniyle okula fazladan öğretmen verilmesini engelliyor. Olumlu bir adım olan bu uygulamada, okullarda fazla duruma düşen öğretmenler ise koordinatör okullara (depo) atanıyor. Koordinatör okullardaki öğretmenler ise ilçesindeki okullarda çeşitli sebeplerle boş geçen derslere görevlendiriliyor. Görevlendirilmeyen öğretmenler hiçbir derse girmeden taban maaşlarını almaya devam ederken, normal okullarda kadrolu öğretmenler ise ek derse girerek maaşlarından 205 milyon lira civarında fazla ücret alıyor. Hiçbir derse girmeden maaş alan öğretmenlerin yanı sıra, koordinatör okullardaki öğretmenler ise, her gün farklı bir okula gidebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber