PKK dağa köylü bulamıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKŞAM, Şırnak'ta sınırın sıfır noktasında 12 yıldır güvenliği sağlayan Kızılsulu korucuların nöbetine tanıklık etti. 2000'de PKK'nın bastığı köylerinde canlarını yitiren ve o günden beri koruculuk yapan köylülerin tek dileği, kanın durması ve kardeşçe yaşamak. Onlar artık barışın nöbetini tutmak istiyor

Levent Albayrak

2000'de Şırnak'a bağlı bir sınır köyü olan Kızılsu, PKK'lılarca basıldı, yakınları öldürüldü, evleri ateşe verildi. Sağ kalan köylüler o gün kararlarını verip korucu oldu. Tam 12 yıldır Cudi-Gabar hattındaki sınırda Türk bayrağının dalgalandığı taştan kulede eller tetikte görev yapıyorlar. Her gün köylerinden güvenlik noktasına 21 kilometre yol kat edip PKK'lılara karşı yol güvenliğini onlar sağlıyor. Tek dilekleri artık bu topraklarda kanın durması. Onlar artık barışı korumak istiyor...

35 DERECEDE SINIR GÖZLEMEK

Korucuların bu zorlu görevlerini yerinde izlemek için Şırnak merkezden ayrılıp Kasrik Boğazı'na doğru giderken, yol güzergahının çok uzaklarında nöbet kuleleri gördüm. Rehbere sorduğumda, korucu olduklarını ve 24 saat aralıksız Cudi ile Gabar dağı arasında PKK'nın kullanmaya çalıştığı geçiş noktalarını koruduklarını öğrendim. Bir-iki telefon görüşmesinin ardından korucular benimle görüşmeyi kabul etti. Yaklaşık 35 derece sıcakta, üstlerinde kalın parka hücum yeleği, ellerinde uzun namlulu silahları ve dürbünleri olan korucular bizi büyük bir misafirperverlikle karşıladı.

AKRABAMI ÖLDÜREN BENDEN DEĞİL

Her birinin ayrı bir hikayesi var ama köyleri de, acıları da, umutları ve dilekleri de ortaktı. 12 yıl önce PKK baskınıyla derin bir acı yaşayan Kızılsu Köyü'nün erkekleriydi onlar... İçlerinden biri korucu olmaya nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı: '2000'de bir grup PKK'lı dağlardan inerek köyümüzü basmış, evlerimizi talan edip ateşe vermişlerdi. Elimizde onlara karşı koyacak ne bir silahımız ne de mühimmatımız vardı. 4 yakınımızı o baskında toprağa verdik. Bu olaydan sonra köyümüzü korumak amacıyla korucu olmaya karar verdik. Güvenlik güçleri bize sahip çıkarak destek verdi. Biz de Şırnak'ın sınır bölgelerinde koruculuk yapmaya başladık.' Bir diğeri ise 'Benim akrabamı öldüren benden değildir. Bitsin artık bu acı. Kan, gözyaşı dursun. Barışı, sevgiyi, kardeşliği koruyalım artık' diyor. Vatan hizmeti yapan köy korucularının yanında yaklaşık bir saat kaldım. O gün orada onların açılarını ve artık barışın nöbetini tutma dileklerini paylaştım.

PKK DAĞA KÖYLÜ BULAMIYOR

YAŞAMLARININ 12 yılını terörle mücadeleye adayan korucuların oldukça ilginç bir gözlem ve tespiti var: PKK artık eskisi kadar güçlü değil. dağ kadrosuna katmak için bölgeden köylü bulmakta oldukça zorlanıyor.

Saat başı rapor

NÖBET tuttukları kuleden Cudi ve Gabar dağlarının eteklerini ve Kızılsu Deresi mevkiini 24 saat hiç durmadan gözetleyen köy korucuları bağlı bulundukları güvenlik güçleriyle sürekli irtibat halindeler. Tesizlerle saat başı bilgi ve rapor veriyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber