Şanlıurfa Cezaevi'nde kavga sonrası yangın çıktı: 13 kişi hayatını kaybetti/Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET YILDIRIM

1074 tutuklu ve hükümlünün kaldığı Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde dün gece yangın çıktı. Adli tutuklular arasında çıkan kavga esnasında yatak ve battaniyelerin ateşe verilmesi yangına neden oldu. Yangında 13 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Aralarında BDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan'ın ve KCK tutuklularının da bulunduğu Eyyübiye bölgesindeki E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, adli tutukluların kaldığı C-15 koğuşunda dün gece 23.00'de kavga çıktı. 18 kişilik koğuştaki kavga sırasında yatak ve battaniyeler ateşe verilince çıkan yangın kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine cezaevine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. Söndürme çalışmaları devam ederken, çok sayıda polis zırhlı aracı güvenlik zinciri oluşturdu. Yangına müdahale için gelen İtfaiye araçları kontrollü biçimde güvenlik bölgesine alındı. Yaralanan ve dumandan etkilenen tutuklular ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Cezaevine gelen Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 13 kişinin öldüğünü, 5 kişinin yaralandığını açıkladı. Vali Güvenç şunları söyledi: "Mahkûmların kendi arasındaki kavgada 5 kişi tuvalete kaçarak kendini kurtarmış. 13 kişi ölmüş. Jandarmayla tartışmadan dolayı çıkan yangın ya da isyan değil. Siyasi suçluların olduğu koğuşlarla ilgisi olmadığını belirtmek isterim." Öte yandan cezaevinin önünde toplanan 500 kadar tutuklu yakını ile polis arasında gerilim yaşandı. Polis, kalabalığa tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Haberin duyulması üzerine BDP'li vekiller teyakkuza geçti. Urfa Milletvekili İbrahim Binici, "276 kapasiteli cezaevinde bin 76 kişi kalıyor. İnsanları yaz günü tıka basa doldurdular. Vantilatör bile yok" dedi.

Ölenlerin isimleri şöyle: Suat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Ömer Şimşek, Şükrü Ülgeç, Suphi Köksal, Taner Şimşek, İbrahim Halil Kaya, Fuat Yıldız, Yunus Ekşili.

'Kapasite yetersiz olabilir'

Başbakan Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için Meksika'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ciddi teftiş yapılmasını istedik. Sağ kalanlardan biri ile Vali'nin yaptığı görüşme var. 'Arkadaşlar arasında bir kavga çıktı. Buna müteakiben ateşe verdiler' diyor. Koğuşun 18 kişilik kapasiteye uygun olmadığı konusunda Vali Bey'in söylediği bir şey var".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber