Ergin: Görevi kötüye kullanma ya da savsaklama varsa üzerine gidilir

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'nde 13 mahkumun hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak, ?Bu süreçte ihmal, görevi kötüye kullanma ya da savsaklama varsa üzerine gidilir. İhmal varsa üstünün örtülmesi mümkün değil." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte dün gece yangında 13 mahkumun hayatını kaybettiği Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından, Şanlıurfa Polisevi'nde basın mensuplarının karşısına çıkan Ergin, olayla ilgili bilgi verdi.

İnfaz koruma memurunun duman kokusu alma suretiyle farkına vardığı olay sonrasında koğuş kapılarının açıldığını kaydeden Ergin, ?Kapı açıldığında, kapının önüne yatak süngerlerinden barikat oluşturmak suretiyle ateşe verildiği tespit edilmiştir. Daha sonra yangın tüpleriyle müdahale edilmiş, alt katta bulunan 5 hükümlü ve tutuklu sağ olarak kurtarılmıştır. Üst katta bulunan hükümlü ve tutuklular ise merdivenin ağzına ranzalarla barikat kurmak, indirilmesini engelleyecek bir fiziki bariyer oluşturmak suretiyle bu yangın çıkarıldığından, maalesef onlara olay anında ulaşılamamıştır.? diye konuştu.

Kurtarma çalışmaları sırasında 3 infaz koruma memurunda yanıklar oluştuğunu ifade eden Ergin, 9 personelin de dumandan zehirlenerek hastanelere kaldırıldığını kaydetti. 5 infaz koruma memurunun tedavilerinin devam ettiğini dile getiren Ergin, hayatını kaybeden hükümlü ve tutukluların cenazelerinin Gaziantep Otopsi Merkezi'ne nakledildiğini söyledi. Kimlik tespit işlemlerinin ardından cenazelerin ailelerine teslim edileceğini aktardı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevindeki mevcut hükümlü ve tutukluların aileleriyle telefonla görüştürüldüğünü, kendi sağlık durumları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirtti. Diğer hükümlü ve tutukluların sağlık durumlarında bir problem olmadığını dile getiren Ergin, açık görüş şeklinde aileleriyle görüştürülmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.

Olayla ilgili Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli, Adalet Bakanlığı'nın da idari tahkikat başlattığını söyleyen Ergin, şunları söyledi: ?Elde edilecek yeni bilgiler, veriler, detaylar ilerleyen süreçte paylaşılacaktır. Ben hayatını kaybeden hükümlü ve tutuklularımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Bu konuyla ilgili tahkikat hiçbir husus göz ardı edilmeksizin sonuçlandırılacaktır. Sonuçları da kamuoyuyla paylaşılacaktır.?

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Ergin, cezaevinin kapasitesi ile ilgili olarak şöyle konuştu: ?Genel olarak Türkiye'de cezaevleri kapasitesi konusunda bir problemimiz var. Bu sorun alınan tedbirlerle aslında makul bir düzeye geldi, ancak bölgeler arasında farklar var. Şu anda Batı'da bu daha rahatken, Doğu ve Güneydoğu'da ceza infaz kurumlarında doluluk oranı daha fazla. Bu problemi aşmak için daha önce kamuoyuyla paylaştığımız bir eylem planımız var. Bu çerçevede toplam 196 yeni ceza infaz kurumu yapılmış ve inşa aşamasındadır.?

Kapasite fazlalarının olduğunu ifade eden Ergin, ?İzmir'deki cezaevinde açık var, ama Şanlıurfa'daki cezaevinde fazla var. Bunları dengeleme noktasında bir takım nakiller gündeme geldiğinde aileler haklı olarak ?Biz nasıl görüşeceğiz' diyerek serzenişte bulunuyorlar. Mümkün olduğu kadar isteğe bağlı nakil yapmaya gayret ediyoruz.? değerlendirmesinde bulundu.

Şanlıurfa Cezaevi'nin artırılmış kapasitesinin 600 kişi olduğunu dile getiren Ergin, "Ama ceza infaz kurumumuzda geçtiğimiz aylarda bir bölümde başlatılan tadilat var. Bu tadilat yapılan bölümlerdeki tutuklu ve hükümlüler diğer bölüme alınmıştır. 10 Temmuz'a kadar bir sıkışıklık var. 10 Temmuz'dan sonra kısmen rahatlık söz konusu olacak.? açıklamasını yaptı.

Olayla ilgili süreçte herhangi bir ihmal, görevi kötüye kullanma, savsaklama varsa bunun da üzerine gidileceğine dikkat çeken Ergin, ihmal olduğu takdirde bunun üzerinin örtülmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber