İlaç devinden Türkiye'ye yatırım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 10:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İlaç firması Baxter'in, Türkiye'ye yönelik ilk etapta 170-180 milyon dolarlık yatırım kararı aldığı bildirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'yi ilaç sektöründe bir üretim ve Ar-Ge merkezi olarak düşünen firmaların olduğunu belirterek, Eczacıbaşı'nın da ortağı Baxter'ın Türkiye'ye yönelik ciddi ilave yatırım ve yeni tür ilaçların Türkiye'de üretmesiyle ilgili çalışma içerisinde olduğunu, Türkiye'ye yönelik ilk etapta 170-180 milyon dolarlık yatırım kararları bulunduğunu bildirdi.

Ergün, ilaç sektörünün CEO'larına Türkiye'deki Ar-Ge ve üretim teşviklerini anlattıklarını ve Türkiye'deki potansiyeli paylaştıklarını kaydetti.

İlaç sektörünün CEO'larının da özellikle son zamanlarda ilaç tüketiminin de Türkiye'de arttığı için, Sağlık Bakanlığı'nın da ilaç fiyatları noktasında çok sıkı bir pazarlığa geldiğini, Sağlık Bakanlığı'nın fiyat politikası nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını bir kez daha kendisine aktardığını dile getiren Ergün, 10 yıl önce kendilerinin tabloya baktıkları zaman, kullanılan ilaçların çok yüksek fiyatlarla alındığını tespit ettiklerini, ondan sonra fiyat politikası üzerinde çalışma yaptıklarını ve ilaç fiyatları üzerinde çok ciddi indirimlerin olduğunu söyledi.

Baxter'dan Türkiye'ye yatırım

Genel olarak Türkiye'yi ilaç sektöründe bir üretim ve Ar-Ge merkezi olarak düşünen firmaların olduğuna işaret eden Ergün, Eczacıbaşı Baxter'ın Türkiye'ye yönelik ciddi ilave yatırım ve yeni tür ilaçların Türkiye'de üretmesiyle ilgili çalışma içerisinde olduğunu, Türkiye'ye yönelik ilk etapta 170-180 milyon dolarlık yatırım kararları bulunduğunu bildirdi.

Ar-Ge ve üretim üssü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hedeflerinin Türkiye'yi ilaç üretiminde ve ihracatında küresel ölçekte bir Ar-Ge ve üretim üssü ve bölgesel bir yönetim merkezi haline getirmek olduğunu bildirdi.

Türkiye ilaç sektörünün, 2010 yılındaki 10,4 milyar dolarlık ilaç piyasası ile dünyada 12'nci sırada yer aldığını ifade eden Ergün, ilaç sektörü pazarının genişlemeye devam ettiğini belirtti.

Bakan Ergün, 2023 yılına kadar Türkiye'nin üretim yelpazesi içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu hedeflere sahip bir ülkenin doğal olarak en fazla önem vereceği sektörlerin başında biyoteknoloji ve ilaç sektörlerinin geldiğini dile getiren Ergün, Türkiye'nin, bu sektörlerde gerçekleşecek yatırımlara çok önemli rekabet avantajları sağlayacak özelliklere sahip bulunduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber