Milli işletim sistemi Pardus, halkla buluşuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003'te kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen milli işletim sistemi Pardus, halkın kullanabileceği bir işletim sistemi haline getiriliyor.

TÜBİTAK bünyesinde bulunan ve Pardus adlı projeyi yürüten Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM)'nin Müdürü Ahmet Kaplan, "Yeni bir anlayış getirerek, ücretsiz olan sistemi tüm halkımızın rahatlıkla ve severek kullanmalarını temenni ediyoruz. Bilişim sektörüne böylece yeni faaliyet alanları oluşturacağız." dedi.

Nesli tükenmekte ve koruma altında olan 'Pardus' isim ve logo olarak kullanılırken, Türkiye'nin milli işletim sisteminin hedefinde artık bireysel kullanıcılar bulunuyor. İşletim sisteminde rakiplerine göre güvenlik, performans, uygulama zenginliği gibi artılarının yanı sıra görselliğe de önem vereceklerini aktaran Ahmet Kaplan, "Pardus'u artık kamudan mahalleye yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Yani halkın, bireylerin kullanacağı bir işletim sistemi olmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaplan, uygulamanın sunucu, akıllı sistem ve mobil sürümlerini çıkarmayı planladıklarını da dile getirdi.

620 BİN AKILLI TAHTADA PARDUS KULLANILACAK

Pardus işletim sisteminin FATİH projesi kapsamında okullara dağıtılacak olan akıllı tahtalarda kullanılması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Kaplan, şunları kaydetti:

"İlk hedefimiz FATİH projesinde kullanılacak akıllı tahtalar oldu. Vestel Ar-Ge ekibiyle eş zamanlı çalışıp tüm testleri başarıyla geçtik. Konuyla ilgili 70'e yakın ana grup altında çok sayıda test yapıldı. Bu testler özetle görsel/işitsel, dokunma/tepki, performans, işlevsellik testleriydi. Bundan önce tahtalarda Windows ve Pardus vardı. Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, bundan sonra akıllı tahtalarda Pardus'un kullanılması kararına varıldı. Şu anda kullanılan 85 bin tahtada Pardus var. Bundan böyle 620 bin tahta'da Pardus kullanılacak. Akıllı tahtaların uzaktan yönetilmesi ve güncellenmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor."

Firmaların ihtiyaçlarını karşılayacak sistemlere büyük destek vereceklerini vurgulayan ULAKBİM Müdürü Kaplan, Pardus projesiyle KOBİ'ler için maliyetli yazılımları üreteceklerini açıkladı. Kaplan şöyle devam etti:

"Şu anda Pardus'u, Milli Savunma Bakanlığı, ASAL (askere alma merkezleri), İSKİ, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı belediyeler kullanıyor. İlerleyen dönemde ayrı kamu kurumları ile sözleşme aşamasına geldik. SGK, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Pardus'u kullanmak istiyor. Bu kurumlar web tabanlı işletim sistemi kullanıyorlar ve lisans parası veriyor. Pardus ücretsiz. Eski bilgisayarlarda kullanabilir bu açıdan diğer işletim sistemlerine göre daha avantajlı. Bu kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber