ÖSYM, kendi matbaasını kuracak

Meclis'e sunulan kanun teklifiyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile TÜBİTAK'a şirket kurma imkânı tanınacak.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanun Meclis'ten geçerse, ÖSYM, sınav yapmak için kendisi bir şirket kuracak veya bir şirkete ortak olacak. Düzenlemeden en çok, ÖSYM'nin yaptığı bütün sınavların soru kitapçığı ve çeşitli evraklarını basan METEKSAN etkilenecek.

ÖSYM, sınavların tamamını veya bir kısmını kuracağı veya iştirak edeceği şirketler eliyle yürütebilecek. Şirket kurulmasına yönetim kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karar verecek. ÖSYM'nin kuracağı veya ortak olacağı şirketler, sınav hizmetiyle sınırlı kalmak üzere temin edilecek mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu'ndan istisna olacak. TÜBİTAK da bilimsel buluşların ticarileştirilmesi amacıyla şirket kuracak veya şirketlere ortak olacak.

Öte yandan üniversiteye girişte kanunla kaldırılan 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' bu yıla mahsus olmak üzere yeniden getiriliyor. Böylece lise başarısı üniversiteye yerleşmede bu yıl yine etkili olacak. Ayrıca 'ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülmesi' de bu yıl uygulanmayacak. YÖK'ten alınan bilgiye göre, okul yerine öğrenci başarısını öne çıkartan ortaöğretim başarı puanı sistemi gelecek yıl uygulanacak. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına ilişkin her türlü işlem 2011 ÖSYS sisteminde öngörüldüğü şekliyle 2012 ÖSYS sisteminde de uygulanacak.

İBRAHİM ASALIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber