Birinci seçilen kirazlar Cumhurbaşkanı Gül'e gönderilecek

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Kiraz Teşvik Yarışması' düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yarışmada birinci olan Mustafa Yalçın, birinci seçilen kirazı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e göndereceğini söyledi.

Yeşilırmak Şehzadeler Gezi Yolu'nda gerçekleştirilen yarışmaya il genelinden 87 kiraz üreticisi katıldı. Yarışmada birbirinden lezzetli kirazları tadan jüri, seçim yapmakta zorlansa da dereceye girenleri belirledi.

Kiraz yetiştiricilerinin puanlaması iki aşamada gerçekleştirildi. Yarışmanın birinci aşamasında yetiştiricinin kiraz bahçesi kontrol edildi. Daha sonra üretilen kirazı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden katılan şube müdürleri ve Ziraat Odası tarafından görevlendirilen heyet değerlendirdi. Bu değerlendirme sonunda bahçe puanının yüzde 60'ı, meyve puanının ise yüzde 40'ı alınarak hesaplanan toplam puan üzerinden dereceler belirlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Amasya'da 254 bin 960 hektar tarım alanının 5 bin 228 hektarında meyvecilik yapıldığını kaydetti. Gülbay, ?İlimiz çiftçileri geçen yıl tarımsal gelirinin yüzde 18'ini meyvecilikten kazandı. Kiraz üretimini ele alırsak 2002 yılında 18 bin 750 ton olan üretim miktarı 2011 yılında 30 bin tona çıktı. Artış oranı yüzde 60. Bu miktarlar içinde ilimizde kiraz alanı bin 802 hektara ulaştı. İlimizde 250-900 metre rakımlar arasında kiraz üretimi yapılmakta. Bu rakım farkı nedeniyle üretim, mayıs ayının ilk haftasında başlayarak yaklaşık iki aylık bir periyodu içermekte.? dedi.

Vali Abdil Celil Öz de ildeki çiftçilerin bilgi düzeyinin iyi olduğunu, yapılan desteklemelerle kiraz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını, amaçlarının üretim sezonunu daha uzun bir periyoda yaymak ve 350 rakımdan bin 350 rakımlara çıkartarak, üretimde bulunmak olduğunu söyledi. Değerlendirmeler sonucunda dereceye giren yarışmacılar ve ödülleri şunlar:

1. Merkez Helvacı Mahallesi'nden Mustafa Yalçın. Bin 500 lira para ödülü, 1 torba gübre, 50 litrelik ilaçlama pülverizatörü, onurluk ve başarı belgesi.

2. Merkez İlyas Köy'den Ahmet Şen. Bin lira para ödülü. 1 torba gübre, motorlu testere, plaket ve başarı belgesi.

3. Merkez Aydınlık Köyü'nden Recep Teyyare. 750 lira para ödülü. 1 torba gübre, sırt pompası, budama makası, testere, plaket ve başarı belgesi.

Yarışmada dördüncüye 500, beşinciye 300, altıncılık ile onunculuk arası dereceye girenlere ise 200 lira ve başarı belgesi, diğer yarışmacılara ise 100 lira para ödülü ve katılım belgesi verildi.

Yarışmada birinci olan Mustafa Yalçın, bu tür başarılan çok çalışmaktan işini severek yapmaktan geçtiğini ve yarışmada birinci seçilen kirazı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e göndereceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber