4 yıllık lise uygulamasına iptal davası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2005 19:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası (AES) Genel Başkanı Cansel Güven, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan 184 sayılı orta öğretimin yeniden yapılandırılması' kararının, bazı maddelerinin iptali için Danıştay'a dava açtı.

AES, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan ve lise eğitiminin 4 yıla çıkmasını öngören kararının iptali için Danıştay'a dilekçe verdi. AES Genel Başkanı Cansel Güven başvuru dilekçesini Danıştay'a vermeden önce yaptığı açıklamada, sendika olarak eğitimin ertelenemez sorunlarının eğitim sürecine 1 yıl eklenerek çözülebileceğine inanmadıklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararın mevcut haliyle eğitimin ve liselerin ihtiyacını karşılayamayacağını iddia eden Güven, "Çağdaş eğitim süre uzatarak sağlanacaksa 4 yetmez, 5, 6, 7 yıl olsun, bir dahaki eğitim öğretim yılından başlayarak liseleri 4 yıla çıkaracak kararın müfredat, yönetmelik, ders kitapları, altyapı ve personel ihtiyacıyla ÖSS uyumunun, sayın Bakanın değişiyle süreç içinde giderilecektir.

Avrupa ülkeleriyle yaşanan denklik sorun ortaöğretim süresinden değil, zorunlu eğitim süresinden kaynaklanmaktadır. Biz örnek alınan ülkelerdeki meslektaşlarımız gibi yaşamak istiyoruz. Onların çalıştığı okullar gibi okullarda çalışmak istiyoruz" diye konuştu.

3 yıllık lise eğitimini 4 yıla çıkararak kararla, artan zamanda yapılması umulan, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin kimler tarafından nasıl gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu iddia eden Güven, kampüs düzeninde olmayan okullarda, sosyal faaliyetlerde bulunulmasını düşünmenin hayalcilik olduğunu kaydetti.

AES olarak liselerde hazırlıkla beraber 12 yıllık bir zorunlu eğitimden yana olduklarını dile getiren Güven, kararda karşı oldukları yönün, hazırlığı ve temeli olmayan bir şekilde uygulama kararı alınması olduğunu belirtti.

Hazırlık sınıflarının kalkması ile Anadolu liselerinin kuruluş amaçlarından uzaklaşacağını ve başarısızlığın süreceğini iddia eden Güven şöyle konuştu:

"Bu haliyle 2 ay sonra 4 yıllık lise uygulamasına geçilirse kamuyu, ekonomik ve akademik açıdan zarara uğratmış oluruz. Okul öncesinden başlayarak üniversitelere kadar iyi planlanmış reformlar yapılmadığı sürece şeklen yapılan değişiklikler sadece yeni sıkıntılar getirecektir. Artık sürprizler değil, gerçek çözümler bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber