Başbakanın ?Özel üniversitede türban serbest olsun' formülünü rektörler tehlikeli buldu.

Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ?Hiç olmazsa özel üniversitede türban serbest olsun' formülünü rektörler sakıncalı ve tehlikeli buldu. Bütün üniversitelerin aynı yasayla kurulduğuna işaret eden rektörler, ?Bu formül uygulanırsa, türban kavgası yayılır' dedi.

ABD yolunda yaptığı açıklamada,'isteyen kız öğrenciler, hiç olmazsa özel ve vakıf üniversitelerine türbanla girebilsinler' önerisi getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki yağdı. Rektörler, ?Türban, devlette olduğu gibi vakıf üniversitelerinde de mümkün değil' dediler. Başbakan'ın önerisini Hürriyet'e değerlendiren, hem vakıf hem de devlet üniversitesi rektörleri, vakıf üniversitelerinin de Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunun altını çizerek ?devlet-vakıf ayrımı'nın sakıncalı ve tehlikeli olduğuna işaret ettiler. Rektörlerin görüşleri şöyle:

Atilla Sezgin (İzmir Ekonomi) Vakıf üniversiteleri de, devlet ile aynı yasayla kurulmuştur. Devlet üniversitelerinden hiçbir farkı yoktur, ayrım yapılamaz. Devlet üniversiteleri ne uyguluyorsa, vakıflar da onu uygulamak zorundadır.

Ziya Aktaş (Çankaya) Sakıncalı teklif. Böyle bir şey mümkün değil. Devlet-vakıf ayrımına yol açar. Hepimiz vatan hizmeti yapıyoruz. Kaldı ki, kuruluş kanunu aynı. Kamuda türban yasak. Türbanla okuyanların talebi ortaya çıkacak, kavga yayılacak. Öneri yanlış, içerdiği çözüm riskli ve tehlikeli.

Tahsin Kesici (TOBB Ekonomi ve Teknoloji) Devlet üniversiteleri de vakıf da aynı mevzuatlara tabi. Arada hiçbir fark yok. Kuruluş kanunu da aynı, uyulması gereken mevzuatlar da. Mevzuat ayrımsız hepimizi bağlar. Bu nedenle farklı bir uygulama olamaz.

Ural Akbulut (ODTÜ) Öneri tesadüf değil, temeli bir yıl önce atılan operasyonun bir parçası. En son gündeme getirilen ?türban-anne başörtüsü' tartışmalarıyla olay başka boyutlara çekilmek isteniyor. Türbana izin veren vakıf üniversitesi ?Türkiye Cumhuriyeti üniversitesi diploması' veremez, kağıt parçası verir. O da Türkiye'de geçerli olmaz.

Nusret Aras (Ankara) Üniversitelerin tümü, ayrım olmaksızın aynı kanuna göre kurulmuştur ve yönetilir. 2547 sayılı kanun ortada dururken, böyle bir önerinin uygulama alanı olabileceğini zannetmiyorum. Devlet veya vakıf, üniversitelerde farklı uygulama olamaz.

Kadri Yamaç (Gazi) Yasa gereklerinin uygulanmasında, vakıf-devlet diye bir ayrım yapılması söz konusu olamaz. Aksi takdirde aynı topraklar üzerinde, aynı sınırlar içerisinde ?farklı hukuk alanları' yaratmış oluruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kararlı politikasını değiştirmekten ve ciddi kargaşa yaratmaktan başka sonuç yaratmaz. Yanlış bir öneri.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber