Türkiye 330 milyon ton yerli kömürü Çin firma ile değerlendirecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adana Tufanbeyli'deki 330 milyon ton yerli kömür rezervinin Çinli yatırımcı firma tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhaleyi Çinli firmanın aldığını aktaran Bakan Yıldız, 1 milyar doları aşan ciddi bir yatırım yapılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yamula Barajı Mariana Restoran'daki toplantısına katılmak üzere Kayseri'ye gelen Bakan Yıldız, burada gazetecilerin sorularını cevapladı.

Çinli firmanın yerli kömürün değerlendirilmesi ile ilgili yatırımın sorulması üzerine bilgiler veren Yıldız, şöyle konuştu: ?Sayın Başbakanımızla Çin seyahatinde görüşmelerin sonuçlarını almaya başladık. Bizim yerli kömürle, yenilenebilir enerji kaynaklarımızla ilgili çalışmalar sürüyor. Yerli kömürle yapacağımız çok işimiz var. Kurumlarımızla çalışmalarımız sürüyor. Adana Tufanbeyli'deki yerli kömür kaynakları ile ilgili yapılan ihalenin hızla kontratına geçiyoruz. 1 milyar doları aşan yatırımı Çinli firma kazanmıştı. Bizim modelimiz yatırımcının yanında yer alacak model. 330 milyon ton civarındaki düşük kalorili kömürü yatırımcımızı para ile satmıyoruz. Ciddi yatırımcımıza 30 yıllığına veriyoruz. Herhangi bir yanlışlıkla, herhangi bir gerekçe ile yatırım yapamayacak yatırımcılardan 6 ay sonra tekrar kömürü geri alıyoruz. Burada ne devlet zarar görüyor. Nede yatırımcı artı kömüre para bağlamış oluyor. Bu modelin çok tutarlı olduğunu özel sektörde söyledi.?

?Çin'in özellikle plase edilmeyi bekleyen yüksek miktarda parası var.? diyen Bakan Yıldız, ?Yine Türkiye'de yatırım yapılacak yerli kömürde en az 25 milyar dolarlık yatırım portföyümüz var. 2023 yılına kadar Sayın Başbakanımızın önümüze koyduğu hedef doğrultusunda, hele hele yerli kaynaklara önem veriyoruz. Bunlardan bir tanesini anlaşmasını pazartesi başlatmış olacağız. Türkiye için hayırlı olsun. İstihdamda Adana ve Kahramanmaraş'tan işçi ve mühendis kardeşlerimizin çalışacağı ciddi istihdam olacaktır.? diye konuştu.

?UÇAK KAZASIYLA İLGİLİ BİR YERDEN AÇIKLAMA YAPILMASI UYGUNDUR?

Bakan Taner Yıldız'a, gazeteciler Suriye tarafından vurulan savaş uçağının, petrol sahaları ile ilgili keşif uçuşu görevi yaptığı iddiaları soruldu. Yıldız, bu soruya şu açıklamayı yaptı: ?Bu sıralarda çok şey konuşuluyor. Toz dumanda çok şey konuşulur. Burada tek yerden yapılacak açıklama önemlidir. Sayın Başbakanımızı güvenlik toplantısı sonrası bir sonuç açıkladı. Bu konularda temkinli olmalıyız. Bizlere fazlaca da görev düşüyor. Cümleleri dikkatli kullanmalıyız. Tek yerden bu açıklanmalarını izlenmesi çok iyi olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber