Rüşvette yine uluslararası derece(!) yaptık

Haber Giriş : 09 Temmuz 2005 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB ve TEPAV'ın hazırladığı "Yolsuzluğun nedenleri ve çözüm önerileri" raporunda, Türkiye'deki şirketlerin bütçelerinin yüzde 2,5'inin rüşvete gittiği ve dünya

TOBB ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen ve Yolsuzlukla Mücadele Konferansı'nda sunulan, "Yolsuzluğun Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri" raporda, Türkiye'deki şirketlerin bütçesinin yüzde 2,5'inin rüşvete gittiği kaydedildi. Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası'nın 26 ülkede 4 binden fazla şirkette gerçekleştirdiği araştırmaya yer verilen raporda Türkiye'nin rüşvet tablosu da gözler önüne serildi.

Raporda, Türkiye'de kamunun hizmet alanlarında içinde en fazla rüşvetin yüzde 22,6 oranıyla gümrük ile ilgili işlemlerde alındığı kaydedildi. Birinci sırada yer alan gümrük işlemlerini, yüzde 21,6 ile lisans, yüzde 21 ile hükümet sözleşmeleri, yüzde 14.2 ile çeşitli kamu hizmetleri, yüzde 8,6 vergi işlemleri izledi.

Dünya sıralamasındayız

Türkiye, şirketlerin gelirlerinden rüşvete giden oran bakımından 10 ülke içinde ilk dörte yeraldı. Raporda, Türkiye'deki şirketlerin yıllık gelirlerinin yüzde 2,5'inin rüşvete gittiği ifade edilirken, Arnavutluk'ta ise şirketlerin gelirlerinin yüzde 4'ünün rüşvete gittiği kaydedildi. Rapora göre, şirket gelirlerinin Romanya'da yüzde 3,2'si, Litvanya'da 2,8'i, Türkiye'de 2,5'i, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 2,4, Slovakya'da yüzde 2.3, Macaristan'da yüzde 1,8, Polonya'da yüzde 1,7'si, Estonya'da 1,5'i ve Slovenya'da 1,4'ünün rüşvete gidiyor.

İhalede komisyon veriliyor

Raporda, saha taramasına katılan Türk şirketlerinin yaklaşık yüzde 40'ının devlet ihalelerinde komisyon ödedikleri ifade edildi. Raporda şu bilgilere yerverildi:

"Komisyon miktarı genellikle, kontrat bedelinin yüzde 5 ila 10'u arasında değişmektedir. Üst düzey yöneticilerin zamanlarının neredeyse 5'te 1'i kamu görevlileriyle çeşitli konuların görüşülmesine harcanmakta. Sonuç olarak zaman kaybı, üretimde düşüş ve diğer kayıplar gündeme gelmektedir. Buna karşılık şirketlerin büyük bölümü daha fazla vergi vererek yolsuzluğun azaltılmasını istemektedir."

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber