Rüşvet adliye'de volta atıyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AVUKATLAR arasında yapılan bir araştırma, yargıdaki rüşvet çarkına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatlar arasında düzenlenen ankete göre rüşvet, adliye koridorlarında volta atıyor. Avukatların yüzde 94.7'si adli yargıda yolsuzluk olduğu görüşünü taşıyor. Avukatların yüzde 96.1'i yargıdaki yolsuzluk olaylarının yeterince ortaya çıkmadığını düşünüyor.

Hakkını korumak için veriyor

Adli yargıdaki yolsuzluk olayları ise kendini yüzde 56.4 oranında rüşvet, yüzde 37.9 oranında kayırma, yüzde 5.4 oranında irtikap, yüzde 0.3 oranında da zimmet olarak gösteriyor. Ankete göre vatandaşın büyük bir kısmı, hukuki hakkını korumak için bile rüşvet vermek zorunda kalıyor. Rüşvetin amacına yönelik soruya, avukatların yüzde 33'ü ?Hakkı olmayan şeyi elde etmek', yüzde 30'u ?Hakkını elde etmek', yüzde 26'sı ?Yaptırımdan kurtulmak', yüzde 6'sı ?Haksızlıktan korunmak', yüzde 3'ü ise ?Başkalarını haksızlığa uğratmak' yanıtlarını verdiler.

Yolsuzluk karakolda başlıyor

Avukatlara göre adli yargıda yolsuzluk karakollarda başlıyor. Avukatlar, yolsuzluğun en çok görüldüğü yerleri, yüzde 37'le karakollar, yüzde 31'lik oranla icra daireleri, yüzde 7'lik oranla bilirkişiler ve yüzde 21'lik oranla diğer birimler olarak sıralıyorlar. Yolsuzluk, yüzde 67.2 oranında ceza ve hukuk mahkemelerinde görülüyor. Ceza mahkemeleri arasında yolsuzluk olayına yüzde 22.2 oranında savcılıklarda, yüzde 13.9 oranında ise ağır ceza mahkemelerinde rastlanıyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber