Adli kolluk emniyete bağlı olacak, savcı ile koordineli çalışacak

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ilk kez yer bulan savcıya bağlı güvenlik birimi olan adli kolluk görevlileri ve sorumlularına açıklık getirdi.

Adli kolluk, mülki idare amirinin emrinde görev yapacak, savcı ile yakın diyalog içinde olacak. Savcı, adli kolluğun sorumlusu hakkında her yıl rapor hazırlayacak; ancak sicili polis amiri dolduracak. Tayin ve denetimleri de yine emniyette. Adli kolluk tam teşekküllü polis karakollarında görevlendirilecek. Karakol amiri adli kolluğun da amiri olacak. Soruşturma aşamasında asayiş, terör, narkotik gibi şubelerin müdürleri de adli kolluk sorumlusu olacak.

Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, adli kolluk savcıya bağlı özel güvenlik birimi olarak adlandırılıyor. Kanuna göre savcılar polis, jandarma ve sahil güvenlik gibi birimlerin adli kolluk sorumlularının siciline etkide bulunabilecek. Savcılar, her yıl soruşturma yapan güvenlik görevlileri olan adli kolluğun sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenleyip, mülki idare amirlerine gönderecek. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polis teşkilatı ile Adalet Bakanlığı'na gönderdiği genelgede adli kolluğun görevlileri ve sorumlularını belirledi. Aksu'ya göre adli kolluk, asgari tam teşükküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde görevlendirilecek.

İl ve ilçelerdeki polis karakolları ile polis merkezlerinde adli büroda görevli olanlar, suça el koyan grup görevlileri, karakol veya polis merkezinin amirlerinden adli kolluk amir ve memurları kurulacak. İl emniyet müdürlüklerinde adli kolluk görevlerini yerine getiren asayiş, kaçakçılık, narkotik, mali, organize, terörle mücadele şube müdürlükleri amir ve memurları, bu görevleri süresince adli kolluk amir ve memurları olacak. Bu şubelerin müdürleri de adli kolluk sorumlusu olarak kabul edilecek. İlçe emniyet müdürlüklerinde de yine asayiş, terör, organize suçlar büro amirliklerinde görevli amir ve memurlar adli kolluk amir ve memurları kabul edilecek.

İçişleri Bakanı bu kapsamda mülki makamlarca belirlenecek adli kolluk sorumlularının isimlerinin bir an önce cumhuriyet başsavcılıklarına bildirilmesini istiyor. Aksu'nun genelgesine göre savcılar adli kolluğun sicil amiri de olmayacak. Savcılar tarafından adli kolluk sorumluları hakkında düzenlenecek değerlendirme raporları, bu personelin sicil amirlerine yine mülki idare amirleri tarafından intikal ettirilecek.

İl emniyet müdürleri ile görevlendirdikleri müdür yardımcıları ve adli kolluk sorumlusu olmasalar dahi ilçe emniyet müdürleri; diğer görevlilerin yanı sıra adli kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari yetkilerini kullanabilecek. Adli kolluk, hiyerarşik bakımdan mülki idare amirlerinin emrinde, cumhuriyet başsavcıları ile yakın diyalog içinde çalışacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber