Manavgat'ta yıl sonuna kadar 110 bin ton atığın 40 bin tonu ayrışacak

Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birlik Başkanlığı (MATAB), atık ayrıştırmasını toplumda yaygınlaştırarak geri dönüşümlü olarak ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MATAB, atıkların ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması için Manavgat'ın 78 köyünde çöp toplamaya başladı. Atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması için MATAB, 2 etapta 2 bin 378 çöp konteyneri ile geri dönüşüm kutusu bıraktı.

MATAB Başkanı Recep Barut, 78 köyde topladıkları çöple MATAB'ın Türkiye'de model olduğunu söyledi. Manavgat'ın yıllık çöpünün 110 bin ton olduğunu belirten Barut, bunun ancak 40 bin tonunun ayrıştırılabildiğini ifade etti. Her atığın çöp olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Barut, toplumda atık ayrıştırma kültürünü yaygınlaştırarak, 110 bin ton atığın 40 bin tonunu ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti. Atık ayrıştırma ve geri dönüşüme kazandırılma çalışmalarını Manavgat'ta ilk konaklama tesisleri ve okullarda yaptıklarını belirten Barut, tatile gelen yabancı konukların kaldıkları otellerde genelde atıkları bilinçli bir şekilde geri dönüşüm kutusuna attıklarını söyledi.

Gerekli atık ayrıştırılması yapılmadığı ve her şeyin çöp olarak atılmasının ülke ekonomisi için israf olduğunu belirten Barut, başta Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerin atıklarını plastik, metal ve kağıt olarak ayrıştırarak geri dönüşümle ekonomiye kazandırdıklarını kaydetti. Barut, "Her atığı çöp olarak değerlendirme anlayışından kurtulmalıyız. Geri dönüşümle 110 bin top çöpümüzü iyi bir ayrıştırmayla ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Bunun için de önce toplumda ayrıştırma kültürünü yaygınlaştırmak gerekiyor. Maalesef 110 bin ton atığımızın 4 bin tonunu değerlendirebiliyoruz. Yaptığımız bilinçlendirme çalışmasıyla bu sene bu rakamı 10 kat artırarak 40 bin tona çıkarmak istiyoruz. 2013'de ise 80 bin tona ulaşmak istiyoruz." dedi.

Barut, doğaya atılan bir plastik atın bin yılda, denizde ise 450 yılda kaybolduğunu ve dünyada günlük 2 milyon adet pet şişe üretiminin yapıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber