Engelleri aldığı yardımla aştı, şimdi klimaları tamir ediyor

Ereğli'de oto elektrik ustası engelli vatandaş İlkay Karaca (37)'yı ilk kez görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçükken geçirdiği çocuk felci yüzünden ayaklarını kullanamayan Karaca, buna rağmen araçların üzerine merdivenle ya da havalandırma kapaklarından tırmanarak klimaları tamir ediyor.

Karaca, 2 yaşında geçirdiği çocuk felci sonrasında belden aşağısını kullanamadığını, ailesi ve çevresindeki arkadaşlarının da kendisine verdiği destekle hayata tutunduğunu ifade etti. İlköğretim okulundan ayrıldıktan sonra babası ile birlikte çalışmaya başlayan Karaca, 1993 yılında ise oto elektrik mesleğine başladı.

O dönemlerde kamyonculuk yapan babasına yardım eden İlkay Karaca, zaman içinde ayaklarını kuvvetlendirmek için de çalışmalar yapmış. Sağ ayağını az da olsa kullanmaya başlayan Karaca, ellerinin de desteği ile yürümeye başladı. Hiçbir zaman kendisini engelli olarak görmediğini dile getiren Karaca, zor şartlarda çalışmayı sevdiğini kaydetti. Müşterileri tarafından da çok sevilen İlkay Usta, gelen arızalı araçları büyük bir titizlikle inceliyor. Yanındaki çıraklarla da iyi diyaloglar içinde olan İlkay Karaca, çıraklarının da yardımı ile büyük araçların klimalarını tamir edebilmek için havalandırma kapaklarından araçların üzerine çıkarak tamir yapıyor. Karaca, yaptığı işten dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Karaca, 2006 yılından bu yana Ereğli sanayi sitesinde çalışmaya devam ediyor. Elektrik ustalığının yanı sıra araba klimasında da kendisini yetiştiren Karaca, açılan seminer ve kurslara giderek işinde ilerlemeye devam ediyor. Karaca, ?Ben 2 yaşındayken çocuk felci geçirmişim. O yaşımdan bugüne kadar ailemin desteği ile hayata kendimi hazırladım. Subaşı mevkiinde başladığım oto elektrik ustalığını işe başladığımız dükkânımız kapanınca 2006 yılında Merkez Sanayi Sitesi'nde dükkânı olan İsmail Güneş abimizin yanında çalışmaya başladım. Yaklaşık 6 seneden bu yana da çalışmaya devam ediyorum. Bu işimden de son derece mutluyum.? dedi.

"HERKES BANA YARDIMCI OLDU"

İşe ilk başladığı yıllarda dahi çalışmaktan dolayı zorluk yaşamadığını kaydeden Karaca, ?Benim çevremdeki insanlar, arkadaşlarım bana hep yardımcı oldu. Çoğu zaman insanların engellilere yardımcı olmadığı söylenir. Ama bu benim hayatımda hiçbir zaman olmadı. Ben normal insanların yaptığı her şeyi yaparım. Halı sahada top oynarım. Sahilde gezerim. Benim engelli arkadaşım toplasanız beş tane ancak vardır. Bana ?Sen engellisin. Şunu yapamazsın, bunu yağamazsın' diyerek tepki ile karşılaşmadım. Burada klima işi yapıyorum. Otobüsün üzerine kendi imkânlarımla çıkıyorum. Merdivenle de çıkıyorum. Bu konuda sen bana bu işi yapamazsın demediler. Herkes bana yardımcı oldu. Bu sayede bütün engelleri aşıyorum.? diye konuştu.

"İLK KEZ GÖREN MÜŞTERİLER ÇOK ŞAŞIRIYOR"

Bu ortamda kendisini ilk kez gören müşterilerin şaşırdığını kaydeden Karaca, ?Şaşıranlar mutlaka oluyor. Ama bunun nedeni, bu tür ortamlarda engelli arkadaşlarımızın olmamasından kaynaklanıyor. Bizi sahilde yok görüyorlar. Başka bir ortamda da yok sayılabiliyoruz. Bazı müşteriler beni görünce ?Sen bu işi nasıl yapıyorsun' diyerek hayret içinde soru sorabiliyorlar.? dedi. Evlilik için hazırlıklarının da olduğunu kaydeden Karaca. ?Evlilik işimiz nasipse olacak.? şeklinde konuştu.

"İLKAY'DAN ÇOK MEMNUNUM"

İş yeri sahibi Cengiz Güneş de İlkay Karaca'dan memnun olduğunu söyledi. Yaklaşık 6 senedir beraber çalıştıklarını kaydeden Güneş, ?İşveren olarak normal insanı çalıştırmak zor. Ancak İlkay ile 6 yıldır sorunsuz olarak çalışıyorum. İlk başladığı zamanlarda yaşadığımız zorluklar oldu. Onu gören müşterilerimiz şaşkınlıklarını gizleyemedi. Ancak şimdi herkes onu biliyor ve tanıyor.? dedi.

Yaptığı işi titizlikle sürdüren İlkay Karaca, engellerin, yapılacak yardımlarla ortadan kalkacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber