Başörtülü öğrencileri fişleyen profesör, hakim karşısına çıktı

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, özel hayatın gizliliğini ihlâl ve eğitim öğretim hakkını engelleme suçlamalarıyla açılan davada dün (26 Haziran) ilk defa hakim karşısına çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 20:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilen Pekünlü, başörtülü öğrencilerin fotoğrafını çektiğini itiraf etti. Fotoğrafları öğrencilerin rızası doğrultusunda çektiğini ileri sürerken mağdur öğrencilerden Fatma Nur Gidal ise izni alınmadan fotoğraflarının çekildiğini söyledi.

EÜ Fen Fakültesi Dekanlığı, YÖK Denetleme Kurulu tarafından bir ay görevden men ve maaş cezası verilen Prof. Dr. Pekünlü'ye, hakkında ceza soruşturması açılması için disiplin kurulu aracılığıyla lüzumu muhakeme kararı vermişti. Pekünlü de Danıştay'a kararla ilgili itirazda bulunmuş ancak Danıştay 1. Dairesi, dekanlığı haklı bularak kararı onamıştı. Bu karardan 25 gün sonra Esat Rennan Pekünlü, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıktı. Duruşmada sanık Pekünlü ile mağdur öğrenci Gidal hazır bulundu. Savunmasını yapan Pekünlü, başörtülü öğrencilerin fotoğrafını çektiğini itiraf etti. Fotoğrafları, başörtülü öğrenciler hakkında altı yedi defatuttuğu tutanakları desteklemek için öğrencilerin izinleri dahilinde çektiğini öne süren Pekünlü, başörtülü olarak öğrencilerin fakülte binalarına girmesinin yasak olduğunu, bu yasağın sadece derslikle sınırlı kalmayıp tüm binaları kapsadığını iddia ederek, bunu öğrencilere sözlü olarak bildirdiğini söyledi. Matematik ve Astronomi öğrencilerinin, mekanın yeterli olmaması sebebiyle aynı yerde ders görmek zorunda kaldığına da savunmasında yer veren Pükünlü, müşteki Gidal'ı gördüğünde başörtüsünü çıkarması için uyardığını, reddedince tutanacak tutacağını söylediğini aktardı.

Mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal ise kendisine tutanak tutulacağının söylendiğini ancak fotoğrafı çekilirken izninin olmadığını belirtti. Sanık Esat Rennan Pekünlü tarafından okulun kapısı gerek içeriden gerek dışarıdan tutularak derslere girmesinin engellendiğini ifade eden Gidal, Pekünlü'den şikayetçi oldu. Daha sonra söz alan sanık Pekünlü, bina ana girişini engellemek şeklinde bir eylemi olmadığını, fotoğrafı da öğrencinin rızasıyla çektiğini tekrarladı. Duruşma, şahitlerin dinlenmesi için 3 Temmuz 2012 tarihine ertelendi.

Daha önce de okul kapısına, "Başörtülüler giremez" yazıları astığı ileri sürülen Prof. Dr. Pekünlü hakkında, geçen ocak ayında başörtüleri sebebiyle kendilerini içeri almadığı ve fotoğraflarını çektiği iddiasıyla dört öğrenci tarafından, o dönem Mazlum-Der İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olan Av. Mehmet Gün aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. "Eğitim öğretim hakkının engellenmesi", "Özel hayatın gizliliğini ihlâl", "Kamu görevinin sağladığı yetkiyi kötüye kullanarak hürriyeti tehdit", "Kişinin huzurunu bozma", "Ayrımcılık yasağını ihlâl" ve "Manevi işkence" gerekçeleriyle bulunulan suç duyurusuyla ilgili konuşan Av. Gün, dava açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

112. MADDEDEN YARGILANACAK

Av. Mehmet Gün, kendilerinin taleplerine rağmen Danıştay'ın, Prof. Dr. Pekünlü hakkında sadece Türk Ceza Kanunu'nun 112. maddesi gereğince yargılanması izni verdiğini belirtti: "Hatırlanacağı gibi profesörün ilk vukuatı değildi. Daha önce de aynı tutumu sergilemişti. Görüntülerle de bu sabitti. Suç duyurusunda bulunduk. Rektörlük soruşturma izni verdi ancak bu kişinin itirazı üzerine dosya Danıştay'a gitti. Danıştay, yargılama izni verdi. Bugün de ilk kez dava görüldü. İsterdik ki diğer maddelerden de yargılansın."

TCK 112. MADDE

Eğitim ve öğretimin engellenmesi

Madde 112- (1) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla;

a) Devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine,

b) Öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına,

Engel olunması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber