Köşk ile hükümet arasındaki 'vekâleten atama' krizi yine alevlendi

Haber Giriş : 13 Temmuz 2005 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, vekâleten atadığı isimlerin sebepsiz veto edilmesinden, "Kararnamemi gönderip kapıya çıkıp açıklayacağım" sözleriyle yakınırken, Sezer'in tavrını sürdüreceği öğrenildi

Çankaya Köşkü ile hükümet arasındaki "vekâleten atama" krizi, Başbakan Erdoğan'ın ABD dönüşü yaptığı açıklamalarla yeniden alevlendi. Erdoğan, atadığı isimlerin sebepsiz veto edildiğinden yakınarak, "Artık uzlaşma aramaktan vazgeçtim, kararnamemi gönderip kapıya çıkıp açıklayacağım" derken, Cumhurbaşkanı Sezer'in sergilediği tavrı aynen devam ettireceği öğrenildi. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki ise, Erdoğan'ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve uzlaşma kültürüne her zaman önem verildiğini savundu.

Uyarı mektubu
Atama krizi, vetoların aşılması için belirlenen "vekâleten atama" taktiğiyle başladı. Sezer'in vetolarından rahatsız olan AKP hükümeti, 97 üst düzey bürokratı vekâleten atama yoluna gitti. Sezer'in Mart 2005'te Erdoğan'a gönderdiği vekâleten atamalara ilişkin uyarı mektubu da krizi doruğa çıkardı. Sezer, mektubunda "Kamu kurum ve kuruluşlarındaki üst düzey görevlerden kimilerinin atanmaları uygun görülmeyen kişilere vekâleten yürüttürüldüğü, yine atanmasının onaylanmayacağı düşünülen kimi kişilerin de, kararnameye gerek görülmeden üst düzey yöneticilik görevine vekâleten getirildikleri ve durumun süreklilik kazandığı görülmekte..." eleştirisini yaptı.

'Kendileri siyasallaşmasın'
Erdoğan ise, Sezer'in vekâlet uygulamasına son verilmesini içeren mektubuna sert tepki göstererek, "Bizi siyasallaşmakla suçlayanlar dikkat etsin, kendileri siyasallaşmasın" açıklaması yaptı. ABD dönüşü Erdoğan'ın gazetecilere, "Bazı atamalar Çankaya'dan hiç sebepsiz geri dönüyor. Artık uzlaşma aramaktan vazgeçiyorum. Kararnamemi gönderip kapıya çıkacağım ve bunu açıklayacağım" sözleri de gerilimi yeniden yükseltti.
Ancak Köşk çevrelerinde, Sezer'in vekâleten atamalara karşı tavrını aynen sürdüreceği değerlendirmeleri yapıldı.

'Yanlış kaydedilmiş'
Beki de Erdoğan'ın sözlerini hatırlatıp, "Sohbet sırasında söylenen bazı sözlerin yanlış kaydedilmiş olmasından kaynaklanan bir sorun var" yanıtını verdi. Beki, "Başbakan'ın uzlaşma kültürüne verdiği önem devam etmektedir. O sözlerin sohbet sırasında tam olarak nasıl şekillendiğine bant çözümü yapıldıktan sonra muhatabına göndereceğiz" ifadesini kullandı.

97 vekâlet atama

AKP hükümeti döneminde "vekâlet" formülüyle üst düzey 97 bürokrat atandı. Vekâleten görevlendirilen bürokratların kurumlara göre dağılımı şöyle:
Başbakanlık: 1, DPT: 2, Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı: 1, Vakıflar Genel Müdürlüğü: 2, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü: 1, Devlet Bakanlığı (Beşir Atalay): 1, Hazine Müsteşarlığı: 4, Gümrük Müsteşarlığı: 8, SHÇEK: 1, Özürlüler İdaresi: 1, Adalet Bakanlığı: 19, İçişleri Bakanlığı: 1, Maliye Bakanlığı: 5, Milli Eğitim Bakanlığı: 21, Bayındırlık Bakanlığı: 7, Sağlık Bakanlığı: 1, Ulaştırma Bakanlığı: 2, Tarım Bakanlığı: 7, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı: 1, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 3, Kültür ve Turizm Bakanlığı: 2, Çevre ve Orman Bakanlığı: 6.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber