Topbaş, İstanbul'daki düzenlemelerle ilgili konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "(Sokak aralarında park yasağı) Sokak ve cadde genişliklerimiz yeterli ölçekte değil.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parklanmalar, özellikle yaya yürüyüşünü olumsuz etkilemekte. Daha düzenli bir şehir hayatı için araç sahiplerine de park yapabilme imkanı verecek çalışmalar yapıyoruz"

"(İDO'da dinamik fiyatlandırma sistemi) Masaya yatırarak, bir değerlendirme yapacağız. Gerekirse firma yetkililerini de bu konuda uyaracağız"

"(Erken uyarı sistemi) İlk bakışta bu 10-15 saniye çok az bir zaman dilimi ama bazı anlar var ki bu çok uzun bir zaman dilimi sayılabiliyor. Özellikle afetler sonrası, deprem sonrası çıkan yangınlar sebebiyle can kaybının çok daha fazla olduğu gözlenmekte"

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: Yaşar KAÇMAZ İSTANBUL - DHA

Dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı olan ve Fransa'da düzenlenen "Mipim 2013 Fuarı"nın İstanbul'daki tanıtım toplantısına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'deki inşaat sektörünün dünyada kendini kanıtladığını ve önemli bir mesafe aldığını vurguladı.

Topbaş, "Burada özelikle altını çizerek bir şeyi ifade etmek istiyorum, birbirimize rekabet değil, birlikte hareket ederek çok daha farklı mesafeler alabiliriz. Burada önemli bir süreç var ve bu süreç içeisinde sektör temsilcileri, meslektaşlarım önemli bir çalışma yapmalılar ve orada gerçekten bize yakışır, çok farklı ve bugüne kadar yapılmışlarda çok daha özel bir yılı orada yaşatmalıyız" diye konuştu. Topbaş, inşaat sektörün önde gelenleriyle birlikte, mimarların başarılı projelerini sergilemek için bir çadır oluşturmak istediklerini de aktardı.

FİKİRTEPE BİR MODEL

Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm süreci hatırlatılarak, diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm projelerinde de Fikirtepe'deki emsallerin uygulanıp uygulanmayacağı sorulunca Topbaş, "Fikirtepe özelinde çok farklı bir mimar uygulaması getirdik. Çünkü bir model. Her noktada aynı modeli devam ettirmeyeceğiz. Oradaki çalışmamız İstanbul'da bir dönüşümün olabileceğini göstermek içindi" diye konuştu.

Topbaş, depreme karşı erken uyarı sistemine ilişkin değerlendirmesi sorulunca, "Doğal afetler karşısında, özellikle depremle ilgili dünyanın bir çok noktasındaki üzücü sonuçları yaşamamak adına teknolojik çalışmalar yapılıyor. Erken uyarı sistemleri dediğimiz bir yeni geliştirilen ve 10, hatta 15 saniyeye kadar varan bir erken algılama düzeneği İstanbul'da kuruldu. İlk bakışta bu 10-15 saniye çok az bir zaman dilimi ama bazı anlar var ki bu çok uzun bir zaman dilimi sayılabiliyor. Özellikle afetler sonrası, deprem sonrası çıkan yangınlar sebebiyle can kaybının çok daha fazla olduğu gözlenmekte. Bu bakımdan doğalgaz, elektrik sistemleriyle ilgili ön tedbir alınması için önemli bir zaman dilimi" dedi.

SOKAK VE CADDE GENİŞLİKLERİMİZ YETERLİ ÖLÇEKTE DEĞİL

Araçların sokak aralarına park edilmesinin yasaklanması sorulunca Topbaş, "2004'te İstanbul'da göreve başladığımız zaman açık ve kapalı otopark kapasitesi toplamda 138 bin civarındaydı. Yaptığımız projelendirme ve değerlendirmelerde İstanbul'da 623 bin kapasiteye ulaşması gerektiğini gözlemledik. Bu bakımdan yeni düzenlemeler yapılıyor. Otopark yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Ayrıca mümkün oldukça İSPARK'ımız otopark inşaatını devam ettiriyor" diye konuştu.

Topbaş, yaptıkları çalışmalarda meyili yüksek olan yol kenarlarında tüneller şeklinde, bir kaç yüz metre girilecek biçimde otoparkların yapılabileceğini gördüklerini aktararak, bu çalışmalar için teşviklerin yaptıklarını dile getirdi. Topbaş, İstanbul'da şu anda 3 milyona yakın araç sayısı bulunduğunu söyleyerek, "Kent merkezi ciddi yoğun. Sokak ve cadde genişliklerimiz yeterli ölçekte değil. Parklanmalar, özellikle yaya yürüyüşünü olumsuz etkilemekte. Daha düzenli bir şehir hayatı için araç sahiplerine de park yapabilme imkanı verecek çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Topbaş, Yenikapı Meydan düzenlemesi çalışmalarının sorulması üzerine, "Onunla ilgili teknik çalışmaları devam ettiriyoruz. 700 bin, hatta 1 milyon metrekareye kadar ulaşabilecek trafği yer altına aldığımız zaman özellikle Gaziosmanpaşa ve Eyüp sırtlarından, Haliç'in büyük bir bölümü, büyük bir alanın atık sularını ileri derecede biyolojik arıtma yapabilecek bir tesise ihtiyacımız vardı" dedi. Bunun deniz doldurularak yapılacağını anlatan Topbaş, "Arıtma tesisinin üst bölgesinde ciddi anlamda bir aktivite, miting alanı halne getirilecek. Çalışmalar şu anda yoğun bir şekilde devam ediyor. Benzerini de Maltepe Sahili'nde şu anda hazırlıyoruz" diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN CİDDİ ŞİKAYETLER VAR

İDO'larda dinamik fiyatlandırma sisteminde yolcuların yer bulma konusunda sorun yaşadığına ilişkin şikayetler olduğu aktarılınca Topbaş, İDO'yu özelleştirdiklerini hatırlatarak, "Vatandaşlarımızın zaman zaman mağdur olduğu şeklinde bize bilgler gelmekte. Bunu biz önümüzdeki toplantıda masaya yatırmak istiyoruz. Tabi, işletmeci belediyemizin yaptığı gibi zararı göze alamıyor. Kendine göre bir takım düzenlemeler yapıyor. Ama vatandaşımız tarafından da ciddi şikayetler var. Masaya yatırarak, bir değerlendirme yapacağız. Gerekirse firma yetkililerini de bu konuda uyaracağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber