Valiler, Çevik Kuvvet'i geri istiyor

Haber Giriş : 14 Temmuz 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

48 ildeki Çevik Kuvvet şubeleri ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle 4 yıl önce kapatılmıştı. Uzman olmayan birimlerin provokatif eylemlerde yetersiz kalması üzerine Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinin yeniden açılması çalışmaları başlatıldı.

Son günlerde provokatif eylemlerin artması üzerine 4 sene önce kapatılan 48 ildeki Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinin yeniden açılması gündeme geldi. Siirt, Bingöl ve Hakkari'nin de aralarında bulunduğu 8 ilin valisi, toplumsal olaylara müdahalede uzman birim olan Çevik Kuvvet'in tekrar açılması için başvuruda bulundu. Emniyet Güvenlik Daire Başkanlığı da taleplerle ilgili bir rapor hazırlayarak İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Bingöl ve Hakkari depremlerindeki yardım dağıtımları ile Siirt'teki cenaze töreninde yaşanan provokasyon sonrası vatandaşlar ve güvenlik birimleri karşı karşıya gelmişti. 8 ilin valisi gönderdikleri yazılarda uzman olmayan güvenlik birimlerinin provokatif eylemleri bastırmada yetersiz kaldığını, toplumsal olaylar konusunda eğitimsiz olduklarından istenmeyen bazı olayların yaşandığını rapor etti. Valilerin raporları üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı, Çevik Kuvvet şubelerinin yeniden açılabilmesi için APK (Araştırma Planlama Koordinasyon) Dairesi'nden görüş istedi. Güvenlik Dairesi, ayrıca Çevik Kuvvet'in farklı görevlere gönderilebilmesi yönünde de düzenleme talebinde bulundu. Üst düzey bir polis görevlisi, "Çevik Kuvvet'le ilgili mevzuatta tanımlanan görev harici görevlendirilemeyeceği yazılı. Ayda bir olan toplumsal olaylar için bu derece bir kuvveti bekletmek doğru olmaz." şeklinde konuştu. APK, görev düzenlemesinin ancak bir kanun değişikliğiyle yapılabileceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda bir kanun tasarısı hazırlayarak yeni yasama yılında TBMM'ye sunacağı öğrenildi. Kanun Meclis'te onaylanırsa yılın sonunda 48 ilde Çevik Kuvvet şube müdürlükleri yeniden kurulacak. İçişleri Bakanlığı, 2001'de ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle 48 ildeki Çevik Kuvvet şubelerini kapatmıştı. Bu arada provokatif eylemler için geçen yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bir adet alınan panzerlerden bu yıl 7 adet alınması planlanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber