Çağlayancerit'in ünlü cevizi reçele dönüştü

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde yetişen cevizin kullanımını yaygınlaştırmak için reçel yapılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlayancerit Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başlatılan "Ceviz Yetiştiriciliği ve Cevizin Reçeli Olur mu?" adlı projede, 30 kursiyere çeviz reçeli yapımı öğretildi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın 2011 yılında teknik destek programı kapsamında ön inceleme ve nihai değerlendirme sonucunda Çağlayancerit İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanarak kabul edilen söz konusu projenin eğitimine Çağlayancerit Kaymakamı Olgun Öner, daire amirleri, eğitmen Hülya Ketremizgil ve 30 kursiyer katıldı. Kaymakam Öner, yaptığı açıklamada Çağlayanceritli kadın çiftçilerin çalışma azminin erkeklerden daha fazla olduğunu, işin onlara düştüğünü, bu çalışkanlıklarıyla ailenin geçiminde büyük rol oynayan gizli kahramanlar olduklarını söyledi. Öner, "Ceviziyle özdeşleşmiş ilçemizin çalışkan bayanları, aile bütçelerine katkı sağlayacak bu mamulün oluşturulmasında ve yayılmasında büyük rol oynayacaktır. Bu projeyi gerçekleştirmek için ilçemize gelen eğitmene ve Çağlayancerit'in çalışkan bayanlarına teşekkür ediyor, daha önce hiç tatmadığımız ceviz reçelinin ilk mamullerini merakla bekliyoruz." dedi.

EĞİTİMLERLE AİLE EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLANACAK

İl merkezine 110 km. mesafede bulunan, ceviziyle meşhur Çağlayancerit'te sade satılan cevizin çeşitli mamullerinin yapılarak farklı kazanç yolları aradıklarını ifade eden Kaymakam Öner, "Eğitimlerimizde ilçe ve köylerdeki hanımların geleneksel yöntemlerle bildikleri ya da gençlerin henüz hiç bilmediği konularda, bilimsel ve sağlıklı üretim yöntemlerini öğretiyoruz. Hanımların yoğun ilgisini görünce doğru bir uygulamayı sürdürdüğümüz anlaşılıyor. Aile ekonomilerine katkıda bulunmak, aile ve insan sağlığını korumak ve hanımların ekonomik katma değer sağlayacak şekilde eğitimi sağladığımız için çok mutluyuz." şeklinde konuştu.

Ceviz reçeli yapımını öğretirken fazla zorlanmadığını belirten eğitmen Ketremizgil ise bu ürünü kısa sürede ilçe geneline yaygınlaşarak marka haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber