Çevre dostu projeye uluslararası ödül

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde uzman olarak görev yapan Çağlar Sivri'nin 'Mekanik Nanolif Eğirme Yöntemiyle Üstün Ses Emici Dokusuz Yüzey Geliştirilmesi' isimli doktora çalışması, Brüksel'de bulunan European Disposables and Nonwovens Association (EDANA) tarafından ödüle layık görüldü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlar Sivri, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Mekanik Nanolif Eğirme Yöntemiyle Üstün Ses Emici Dokusuz Yüzey Geliştirilmesi' isimli doktora çalışmasının, European Disposables and Nonwovens Association (EDANA) "Avrupa Tek Kullanımlık Ürünler ve Dokusuz Yüzeyler Birliği" tarafından ödüle layık görüldüğünü söyledi.

Ödülü 19-20 Nisan 2012 tarihlerinde, İsveç'in Göteborg şehrinde düzenlenen "Dokusuz Yüzeyler Araştırma Akademisi"nde aldığını ifade eden Sivri, "Ülkemizde görüştüğümüz tekstil ve otomotiv sektöründen firmalar var. Yurt dışından bazı talepler var. Konfeksiyon ve İhracatçılar Birliği'nden veya yurt dışından destek alırsak hızlı bir şekilde ilerlememiz mümkün. Bu şekilde birkaç yıl içinde projeyi tamamlayıp sektöre ürünü kazandırabiliriz" dedi.

Yüzeylerin nanolif ile kaplanmasının ses emicilik özelliğini arttırdığını, ancak bu işlemin bugünkü yöntemlerle oldukça masraflı olduğunu anlatan Sivri, öngördüğü üretim şeklinin mevcut üretim süreçlerine göre daha hızlı, çok sayıda polimerle çalışabilme ve daha düşük çapta nanolif üretimine imkan sağladığını ifade etti.

Uzman Çağlar Sivri, Avrupa'da üretilen ürünlerde daha çok elektrostatik çekim denilen elektrik kuvvetiyle üretilen nanoliflerin kaplandığı yüzeylerin kullanıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Ancak bunların hem maliyeti yüksek hem de çevre dostu değiller. Çünkü çabuk aşınıyorlar ve buharlaşarak havaya karışıyorlar. Bizim çalışmamızda kullandığımız çözücüler korozif (aşındırıcı) yapıda olmadığı için çabuk aşınmıyorlar ve tamamen doğaya uyumlular."

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber