Firmaların cazip teklifine rağmen 38 yıldır sigara satmıyor

Sakarya'da bir bakkal, dağıtıcı firmaların bütün cazip tekliflerine rağmen, sağlığa zarar olduğu gerekçesiyle 38 yıldır sigara satmıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevresinden ve ailesinden sigara satması yönünde gelen baskılara direnen esnaf, ekonomik krizi de evini satarak aştığını ancak yine de sigara satmayı düşünmediğini belirtti.

Sakaryalı Kadir Ünsal, sigaranın zararlarının tam olarak kamuoyunun gündemine taşınmadığı 1975'li yıllarda tek başına sigaraya karşı savaş açmış. Yılda 35?40 bin liralık bir kazancı elinin tersiyle ittiğini kaydeden Ünsal, ailesinin ve çevresinin tepkilerine rağmen sigara satmamakta kararlı olduğunu dile getirdi. Kendisini rahat bırakmayan sigara firmalarının toplu para teklifine rağmen ölünceye kadar sigara satmayacağını belirten Ünsal, ?Sigara satarak insanların sağlıklarının bozulmasına aracı almak istemiyorum. Sigara firmaları beni rahat bırakmıyor. Neredeyse her ay bir firma gelip sigara satmamı istiyor. Ancak bu baskılara boğun eğmeyeceğim.? ifadelerini kullandı.

Tüm dünya ve Türkiye'de sigara tüketimini azaltmak ve insanları sigaranın zararlarından korumak için çeşitli tedbirler alınıyor. Dünyada 5 milyon, Türkiye'de 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Ayrıca Türkiye'de sigaraya harcanan para yılda 20 milyar doları buluyor. Kaçakçıların da en gözde ürünleri arasında sigara yer alıyor.

Bakkal ve büfe gibi küçük işletmeler de en yüksek gelirini sigara satışından sağlıyor. Ancak Sakaryalı bakkal Kadir Ünsal, büyük kazanç kaybına rağmen 38 yıldır dükkanın rafına sigara koymuyor. Firmalar ise Ünsal'ı rahat bırakmıyor. Bazı firmalar Ünsal'a dükkânına sigara rafı koyması için 15 bin lira para teklifi bile yapıyor. Ancak, Ünsal bu teklifleri geri çeviriyor. Öyle ki 2008 yılında maddi sıkıntıya giren Ünsal'a ailesi ve çevresinden sigara satması için baskı yapmış. Ancak Ünsal, ekonomik krizi sigara satmak yerine dairesini satarak atlatmayı tercih etmiş.

Dükkân açma hazırlıklarını sürdürürken bir vaaz dinlediğini, o vaazda insan sağlığının ne kadar önemli olduğunu ve sağlığın bir emanet olarak verildiğinin anlatıldığını ifade eden Ünsal, sigara satmama kararı aldığı o günü şöyle anlattı: ?Kişinin kendi sağlığı ve çevresinin sağlığını koruması gerektiğini ayet ve hadislerle anlatılıyordu. Bu vaazdan çok etkilendim. Ayrıca çevremde sigara tiryakilerinin hastalandığını da görüyordum. O tarihlerde sigara paketinin üzerinde ?Sigara sağlığa zararlıdır' ibaresi yer almıyordu. Ama sigaranın sağlığa zararlı olduğu biliniyordu. Ancak bu günkü gibi bir hassasiyet ve bilinç yoktu. Ben de sigara satarak insanların sağlıklarının bozulmasına aracı olmak istemedim. Dükkânımın rafına sigara koymamaya karar verdim. O günden bu yana da 38 yıldır sigara satmıyorum. ?

Ünsal, sigara almak için gelen müşterilere ?Sigara sağlığa zararlı olduğu için satmıyorum' diye söylediğinde çok şaşırdıklarını, ancak birçok müşterisinin kendisini takdir ettiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber