YÖK'e müdahale hazırlığı

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'ün meslek lisesi mezunlarına uygulanacak ÖSS ek katsayısının 0.24'ten 0.08'e düşürülmesine ilişkin kararının 'meslek liselerini öldürecek nitelikte' olduğunu söyledi. Çelik, "Buna müdahale edileceğini, mutlaka edilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Ama nasıl, ne zaman olacağı, şekli ve detaylarıyla ilgili Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle bu görüşlerimizi paylaştıktan sonra açıklama yapacağız" dedi.

Çelik dün ilköğretim öğrencilerinin okuması için belirlenen '100 Temel Eser'i tanıttığı basın toplantısında, meslek liselilerin ÖSS'deki ek katsayısının düşürülmesi yönündeki YÖK kararının sorulması üzerine şöyle konuştu: "Daha önce 1998'de alınmış olan kararın meslek liselerini adeta bitirdiğini, büyük çapta zarar verdiğini, meslek liselerinden kaçış sürecini hızlandırdığını her vesileyle ifade ettik. Son alınan karar, meslek liselerini adeta öldürecek olan bir karardır. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur."

Konu ile ilgili olarak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, kurul üyelerine bilgi vereceğini belirten Çelik, "Biz asla şunun, bunun söyledikleriyle hareket etmeyiz. Meclis açıldığı zaman ne olacağı görülecektir" dedi. YÖK mensuplarıyla diyalog sürecine her zaman açık olduklarını belirten Çelik, "Zaman zaman bazı hoşa gitmeyen ifadeler sarf edilse bile, devleti yöneten insanların duygusal hareket etme hakkı yoktur" diye konuştu.

Çelik, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile görüşeceğini, YÖK'ün yaz aylarındaki toplantılarında konunun değerlendirilmesi, kararın zararlarının ve yol açabileceği sıkıntıların gözden geçirilmesini talep edeceğini söyledi.

'Yüksek sesle haykırıyorum'
Katsayı değişikliği konusunda yetkinin YÖK'te olduğunu, ancak 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun üniversiteye girişin Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde yapılması gerektiğini öngördüğünü anımsatan Bakan Çelik, "Ancak, bunun bugüne kadar işletildiğini zannetmiyorum. Dolayısıyla yapılan işlem yanlıştır, hatalıdır"" dedi.
Hüseyin Çelik, dün bir gazetedeki, "Müdahale edeceğiz" açıklamasının anımsatılarak bunun şeklinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanı olarak, sorumlu konumdaki biri olarak, bunun böyle gitmeyeceğini, bunun böyle devam etmesinin mümkün olmadığını yüksek sesle haykırıyorum ve buna müdahale edileceğini, mutlaka edilmesi gerektiğini de ifade ediyorum. Ama nasıl, ne zaman olacağı, şekli ve detaylarıyla ilgili sayın Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle bu görüşlerimizi paylaştıktan sonra, sizlere de bir açıklama yapacağız."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber