Sezer YÖK'te dengeyi bozdu

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK'e, geçen yıl veto ettiği YÖK Kanunu'na muhalif olan iki ismi atadı. Yeni üyelerle birlikte, meslek liselilerin katsayı mağduriyetininin değiştirilmesi ihtimali de iyice zayıfladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, açık bulunan YÖK üyeliklerine, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ile Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen'i atadı. Sezer'in geçen yıl veto ettiği YÖK Kanunu'na Ataç ile Özgen de muhalif bir tavır sergilemişti. Atamalar, YÖK'le katsayı sorunu yaşayan hükümetin YÖK Kanunu'nu tekrar getirmesi ihtimaline karşı bir tavır olarak değerlendirildi. Yeni atamalar, 22 Haziran'daki toplantıda 7'ye karşı 9 oyla meslek liselilerin ÖSS'deki katsayı mağduriyetini sürdürme kararı veren YÖK'de dengeleri değiştirdi. Katsayının YÖK tarafından değiştirilmesi ve meslek liselilerin önünün açılması ihtimali iyice zayıfladı.

Ataç komisyondaydı

YÖK üyeliğine getirilen Prof. Dr. Engin Ataç YÖK Kanun Taslağı üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışacak 3 kişilik üniversite ekibine Üniversitelerarası Kurul'dan seçilmişti. Tasarıya son şeklini veren 6 kişiden oluşan komisyonun diğer 3 üyesi ise Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisinden oluşuyordu. Başlangıçta kanun çalışmasına sıcak bakan Ataç daha sonra, "Önemli olan bu tasarının çıkmaması. Tasarı çıktıktan sonra kimin ne yapacağı belli olmaz. Tasarı bu şekilde çıkarsa genel liselerin aleyhine olur. Biz üniversiteler olarak neyin ne olması gerektiğini hep söyledik. Mali özerklik olmadan akademik özgürlüklerin olması mümkün değil" dedi.

Özgen de kanuna muhalif

Prof. Özgen de Sezer'in kanunu iadesini "olumlu değerlendirdiğini" ifade etmişti. Özgen, "YÖK zaten çıktığı günden itibaren değiştirilmektedir. Toplumun değişik katmanlarından farklı istekler hükümete ulaşabilir. Bu noktada hükümetin dikkatli olması ve gelen bu isteklerin kişisel olmayıp, ülke gerçeklerine uygun olduğunu incelemesi gerekir" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber