Türkiye'nin kıyı uzunluğuna göre marina sayısı az

Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Mengi, Akdeniz çanağında en uzun kıyısı olan ülkenin Türkiye olmasına rağmen, marina sayısının çok düşük kaldığını belirtti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mengi, "Bakir koylarımızla övünmeyi bir kenara bırakıp onları kullanarak yaşayalım. Uzmanlarca tüm koylar gözden geçirilmeli. Mavi tur olacak yerler ayrılmalı. Balık çiftliği yerleri de dalış alanlarının da sınırları çizilmeli. 'Buraya marinadan başka bir yer olmaz' denilecek yerler ortaya çıkarılmalı" dedi.

Hasan Mengi, Türkiye'de marina yapılacak yerler konusunda DHA'ya açıklamalarda bulundu. Sadece Muğla'nın 1124 kilometre sahili bulunduğunu ve bunun 650 kilometrelik bölümünün Marmaris'te olduğunu belirten Mengi, rakip İspanya'dan örnek verdi. İspanya'nın kıyı uzunluğunun Türkiye'nin neredeyse yarısı kadar olmasına rağmen bağlama kapasitesinin 109 bin olduğunu kaydeden Mengi, Türkiye için bu rakamın 15 bin olarak açıklandığını hatırlattı. 2015 yılında yat limanlarımızın kapasitesinin iyimser bir rakamla 26 bine çıkarılacağının tahmin edildiğini dile getiren Mengi, "O tarihte İspanya'nın kaça ulaşır acaba?" dedi.

Mengi, Türkiye'nin bakir koylarının değerlendirilmesi zamanının geldiğini belirterek, "Hafta sonları kıyılarda temizlik yaptırıyorum. Bu temizlikler sırasında koylara kenardan, köşeden, tepeden bakıyorum ve bu koya ne olabilir diye düşünüyorum. Otel olmaz, balıkçılık yine olmaz, mavi tur desen çevreye faydası olmaz. 'Tamam olmaz ama bu koyu da kendi haline mi bırakalım?' diyorum. 'Yap o zaman bir marina' diye aklımdan geçiyor" dedi. "Biz henüz neyi nerede yapacağımıza karar verebilecek konuma gelmedik" diye Menge, şöyle devam etti:

"Artık buna karar vermek zorundayız. Bundan korkmamak gerekir. Bakir koylarımızla övünmeyi bir kenara bırakıp onları kullanarak yaşayalım. Uzmanlarca tüm koylar gözden geçirilmeli. Mavi tur olacak yerler ayrılmalı. Balık çiftliği yerleri de dalış alanlarının da sınırları çizilmeli. Buraya marinadan başka bir yer olmaz denilen yerler ortaya çıkarılmalı. Örnek mi Gökova Körfezi'ndeki Gökçe Köyü'nün önü. Buradaki marina kimseyi rahatsız etmez. Burada ne mavi tur var ne de balık çiftliği. Sadece marinaya elverişli. Havaalanınına da yarım saat. Tabii ki 'Gidin İngiliz Limanı veya Ayın Koyuna marina yapın' demiyorum. Zaten bu düşünce çok yanlış olur. Ama o güzergah içinde uzmanlarca yer bulunmalı. Datça Körmen'e yapılacak marinanın yeri çok güzel. Bu tür yerler bulmak zorundayız."

MARİNADAN KORKMAYALIM

Koyların bakirliği bozulmadan birer küçük marinaya dönüştürülebileceğini dile getiren Mengi, "Akdeniz çanağında bir sürü bu tür marina var. Onlar buraları kirletmediğine göre biz mi kirleteceğiz? Marinaya bir teknenin sadece bağlayıp orada durmasını düşünmeyelim. Bunun kaç türlü geliri var. Marinalardan korkmayalım. Tamam kültür balıkçılığı da olmalı ki denge sağlansın. O da denizde yetiştiriliyor. Ama neyin nerede olacağını iyi ayarlamamız gerekiyor. Bir yere marina yapmak için marina kapasitesinin yüzde 20'sini oradaki yerlilerin tekneleri oluşturmalı. Bu olmadığı taktirde yüzde 100 dışardan beklemek hayal olur" diye konuştu.

GÖCEK ÖRNEĞİ YANLIŞ

Hasan Mengi marina düşüncesinin sadece Ege ve Akdeniz'i değil, tüm kıyılarımızda hakim olması gerektiğini de ifade etti. Bir yere fazla marina yapılmasını doğru bulmadığını kaydeden Mengi, Göcek'i buna örnek gösterdi. Mengi, "İşte Göcek. Bu kadar sayıdaki marina buraya fazla. Bu sayı komşu ilçe ve beldelere yayılmalı. Göcek zaten doğal marina. Bazı yerlerde durmasını da bilmeliyiz" dedi.

YAT BAĞLAMA KAPASİTELERİ

Akdeniz Çanağı'nda dolaşan 700 bini aşkın yat, bölge ülkelerine yılda 60 milyar dolar kazandırıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin verilerine göre ülkelerin yat bağlama kapasiteleri şöyle:

Fransa: 227 bin

İtalya: 128 bin

İspanya: 109 bin

Türkiye: 15 bin

Hırvatistan: 13 bin

Yunanistan: 7 bin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber