Güneydoğu ihracatını artırıyor, en yüksek pay Orta Doğu ülkelerinin

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından, Ocak-Haziran döneminde 3 milyar 845 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Böylelikle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,2'lik artış meydana geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölge ihracatında en yüksek payı, yüzde 59,8'lik oranla Ortadoğu ülkeleri aldı.

Ocak-Haziran ihracat rakamları ile ilgili açıklama yapan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, aynı dönemde diğer ihracatçı birlikler adına 411 milyon 659 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını hatırlattı. Çıkmaz, "Böylece, birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 14,8'lik artışla 4 milyar 257 milyon dolara yükselmiştir. Bölgemiz ihracatında, Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,8 pay ile ilk sıradaki yerini koruyor. AB ülkeleri yüzde 14,9 pay ile ikinci, Afrika ülkeleri de yüzde 9,8 pay ile üçüncü sırada bulunuyor." diye konuştu.

Toplam 174 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Çıkmaz, "Irak, Suudi Arabistan, ABD, Libya, İtalya, Almanya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran, bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler. Ayrıca, halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastik ve mamulleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünleri, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu." dedi.

Çıkmaz, Gaziantep'in, Ocak-Haziran döneminde 2 milyar 820 milyon 933 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumunda olduğuna işaret ederek, "Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörleri arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber