Vergi denetimlerinde 'terleme odası' şikayeti

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye denetmenlerinin bildirimlerini düşük bulduğu mükellefi matrah arttırımına ikna için aldıkları 'terleme odaları' ile ilgili olarak bakanlığa çok sayıda şikayet geliyor.

Maliye Bakanlığı denetim birimleri tarafından Türkiye genelinde başlatılan vergi incemelerinde, "matrah arttırma" sıkıntısı yaşanıyor. İncemeler sırasında, birçok mükellefin, Maliye denetim elemanları arasında, "terleme odası" olarak nitelendirilen odalara alınarak, matrah arttırımı istendiği bildirildi.

Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim elamanlarının, Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde başlattığı vergi beyannameleri incelemeleri mükellefleri zor durumda bıraktı. Yeni Şafak'ın aldığı bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlarının, yaptıkları incelemelerle ilgili Bakanlığa çok sayıda şikayet geldi. Mükelleflerden Bakanlığa gelen şikayetlerde, Hesap Uzmanları'nın incelemeler sırasında, zorla matrah arttırımı istediği öne sürüldü. Mükellefler, matrah arttırımını kabul etmemeleri halinde de, geriye dönük incelemelerle karşı karşıya kaldıklarını Maliye Bakanlığı'na gönderdikleri şikayetlerde dile getirdiler.

"Terleme odası" deniliyor

Maliye Bakanlığı denetim elemanları, öncelikle mükelleflerin beyannamelerini inceliyor. Burada, gelirlerinin düşük gösterildiği tespit edilen mükellefler görüşmeye çağrılıyor. Ve matrahının çok düşük olduğu belirtilerek, matrah arttırımı isteniyor. Bu görüşmenin yapıldığı odaya ise, "terleme odası" deniliyor. Bazı illerde, hesap uzmanları ile mükelleflerin, "matrah arttırımı görüşmeleri" nedeniyle mahkemelik olduğu bildirildi. Bazı mükelleflerin, matrah artırımı sırasında hesap uzmanlarının kendilerini tehdit ettiği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılıkları'na hesap uzmanları hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Konuyla ilgili de Maliye Bakanlığı'na çok sayıda şikayet geldiği ve bakanlığın da denetim elemanlarına gerekli uyarılarda bulunduğu bildirildi.

22 katrilyonda 18 katrilyonluk kaçak

Öte yandan, Maliye Bakanlığı denetim elemanları tarafından 2004 yılında yapılan incelemelerde ise, toplam 22 katrilyon 124 trilyon liralık matrah mercek altına alınmış, bu matrahlarda ise 18 katrilyon 712 trilyon liralık matrah farkı tespit edilmişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber