Kamu havuzu kaldırılıyor

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan'a sunulan strateji planında, kamu kaynaklarının Ziraat Bankası'nda toplanması uygulamasına son verilmesi öngörüldü. Yeni dönemde, kamu kaynaklarını özel bankalar da toplayabilecek.

Kamuoyunda, "ortak havuz uygulaması" olarak bilinen kamu kaynaklarının Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankalarında tutulmasını öngören kamu haznedarlığı ilkesi kaldırılıyor. IMF'ye verilen sözler çerçevesinde hazırlanan Kamu Bankalarının Strateji Planı'nda, kamu kaynaklarının Ziraat Bankası'nda toplanması uygulamasına son verilmesi ve bankanın pazar payını genişletmemesi öngörüldü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan yeni stand-by anlaşması kapsamında IMF'ye sunulan niyet mektubunda, kamu bankaları ile ilgili yeni bir strateji hazırlanarak bu planın Haziran ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklanması sözü verilmişti. Sözkonusu plan, kamu bankaları yönetimleri tarafından tamamlanarak, Devlet Bakanı Ali Babacan'a sunuldu. Bakan Babacan, Haziran ayı sonuna kadar açıklanması gereken yeni strateji planını IMF'nin birinci gözden geçirmeyi askıya alması nedeniyle, kamuoyunu açıklamadı.

Kamu bankalarının henüz açıklanmayan strateji planında, yıllardır uygulanan kamu kaynaklarının ortak havuzda toplanması kararının kaldırıldığı ortaya çıktı.

Özel bankalar kazandı

Kamu kaynaklarının kamu bankalarında tutulması uygulaması yıllardır, kamu bankaları ile özel bankalar arasında tartışma konusu olmuştu. Özel bankalar, IMF heyeti ile yaptıkları görüşmelerde, kamu bankalarını şikayette bulunmuş ve kamu kaynaklarının özel bankalarda da tutulmasını istemişlerdi. 1997 yılında REFAHYOL hükümeti döneminde gündeme getirilen ortak havuz uygulaması ise, kamu kaynaklarının daha verimli değerlendirilmesi ve faizlerin aşağıya çekilmesi nedeniyle uygulanıyordu. Strateji planında yer alan, kamu kaynaklarının özel bankalarda da toplanabilmesine ilişkin hükmün, hükümette ele alındıktan sonra açıklanacağı, bazı hükümet üyelerinin ortak havuz uygulamasının kaldırılmasına karşı çıktığı bildirildi.

Strateji planında Türkiye Halk Bankası'nın ise en kısa zamanda özelleştirilmesi öngörülüyor. Bunun için öncelikle bankanın blok olarak satılması, blok satış olmaması halinde banka hisselerinin halka arz yoluyla satılması öngörülüyor.

Ziraat Bankası, pazar payını arttırmayacak

Plana göre, Türkiye Ziraat Bankası'nın, üç yıllık stand-by anlaşması süresince kamu ayrıcalıklarından ve kamu yükümlüklerinden kurtarılması öngörülüyor. Buna göre, öncelikle kamu kaynaklarının Ziraat Bankası'nda toplanmasına son verilecek. Kaynaklar özel bankalarda da değerlendirebilecek. Ziraat Bankası'nda halen 10 katrilyon lira civarında kamu kaynağı bulunuyor. Bunun büyük kısmı vadesiz. Yeni plan çerçevesinde, bu kaynak özel bankalara yönelecek. Ziraat Bankası ayrıca, pazar payını arttırmayacak. Bunun için, özel bankaların altında faiz uygulamayacak. Ziraat Bankası'nın pazar payı üç yıllık dönem içinde sabit tutulacak. Ziraat Bankası, tarımsal kredi ödemeleri, emekli maaşı, İmarbank ödemeleri gibi yükümlülükleri de artık yerine getirmeyecek. Bu tür ödemeler de, özel bankalar eliyle yürütülecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber