Hükümetten kimsesiz çocuklara 'sigorta' müjdesi

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, kimsesiz çocukları hayata kazandırmak amacıyla bir proje hazırladı. Proje, Türkiye genelindeki 20 bin çocuğa devlet eliyle 'özel hayat sigortası' yaptırılmasını öngörüyor. 120 trilyon liraya malolacak proje, Vakıfbank Genel Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile ortak yürütülüyor.

AK Partili Varan, kimsesiz çocukların yurtlardan ayrıldıklarında hayatlarını idame ettirmelerine yardımcı olunması amacıyla, ''Kimsesiz Çocukların Hayata Hazırlanmaları Projesi' adlı bir proje hazırladı. Vakıfbank Genel Müdürlügü ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen proje, devlet eliyle kimsesiz çocuklara 'özel hayat sigortası' yaptırılmasını öngörüyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün, kimsesiz çocukların barınma, beslenme ve eğitim ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurulduğuna işaret edilen projede, devletin kimsesiz çocuklara yönelik sahiplenmeyi biraz daha ileri götürmesi gerektiği vurgulandı. Bunun için Vakıf Emeklilik kanalıyla yurtlarda bulunan yaklaşık 20 bin çocuğa 'özel hayat poliçesi' yaptırılması amaçlanıyor. Her ay kimsesiz çocuklar için asgari 50 milyon lira olan primleri yatırılacak. Böylece primleri yatırılan her çocuk 10 yıl sonunda toplu para veya aylık maaş almaya hak kazanacak. Bunun devlete yükü ise toplam 120 trilyon lira olacak.

Proje ortaklarından Vakıf Emeklilik, zorunlu olarak alması gereken ilk 2 yıl için yüzde 20 ve sonraki 8 yılda da yüzde 5 olan komisyon kesintilerini almayacak. Bu oranların primlere doğrudan yansıması hak edilecek toplu paraya veya maaşa olumlu katkılar sağlayacak. Proje ile 10 yıl boyunca primi yatan bir kimsesiz çocuk 15 milyar lira toplu para almaya hak kazanacak. 1 yaşında yurda giren ve 20 yaşında yurttan ayrılmak zorunda olan birisi ise 35 milyar lira alacak. Proje halka ve hayırsever kurumlara açık olacak. Oluşturulacak fona bağış ve yardımlar da kabul edilecek.

AK Parti'li Sabri Varan, "Böylece insanlarımız yaptıkları yardımların nelere gittiğini görecek ve zaten içlerinde olan koruma ve yardımlaşma duygularını güven ile pekiştireceklerdir. Bu da devletimiz için öngördüğümüz 120 trilyon liralık bütçeyi oldukça hafifletecektir" dedi.

Proje ile kimsesiz çocukların hayata atılırken daha güvenli olmalarını sağlamak ve kimsesiz çocukların devletin imkanlarından daha fazla yararlanmalarını sağlabilmeyi amaçladıklarını belirten Varan, kimsesiz çocuklara güvenli, çağdaş ve kalıcı bir gelecek modeli oluşturacaklarını vurguladı. Varan, "Uzun dönemli hedefimiz kimsesiz çocukların kendi işini kurabilme bilinci, kendine güven anlayışlarının gelişmesi için yenilikçi faaliyetler düzenlemek ve sermaye temin etmektir. Sürdürülebilir, yenilikçi ve bağımsız istihdam alanları oluşturmaktır" ifadesini kullandı. Kimsesiz çocukların yurtlarda istismardan, suistimalden ve kötü muameleden korunmasına rağmen erkeklerin 18, kızların 21 yaşında yurtlardan ayrılmak zorunda olduğuna işaret eden Sabri Varan, "21 yaşına gelen ve yurtlardan ayrılmak zorunda kalan bir kız çocuğunun neler hissettiğini, hayat ile olan mücadelesini düşünüyoruz. İşte bu düşünceler bizi bu projeyi yapmaya ve devletimizin başka imkanlarını da kimsesiz çocuklarımıza aktarmamız için çalışmaya sevkediyor" dedi.

Proje kapsamında Vakıf Emeklilik Genel Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü arasında bir iş birliği protokolü hazırlanacak. Protokolde de belirlenecek şartlara göre Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesindeki tüm yurtlarda barınan ve sayıları yaklaşık 20 bin olan kimsesiz çocukların sigorta poliçeleri tanzim edilecek. Ödemeler Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ve aylık olarak yapılacak. Sistemin işleyişi, karlılığı ve sorunlar sürekli olarak takip edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber