Van'daki afet konutları 20 bine yaklaştı

Van'ı vuran 7 Van'ı vuran 7.2'lik depremin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 15 bin 523 konutun ihalesini yaparak inşaata başlayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ), Van'ın Edremit ilçesinde yapılacak 2 bin...

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 bin 148 konutun ihalesini daha sonuçlandırdı. TOKİ konutlarının Ağustos sonundan itibaren hak sahiplerine verilmesi planlanıyor.

TOKİ, Van depreminin ardından başladığı çalışmalar kapsamında 2 bin 148 konutun ihalesini daha tamamladı ve Van'daki afet konutlarının sayısı 20 bine yaklaştı. Hak sahibi afetzedelere Ağustos ayının sonunda itibaren dağıtılması planlanan konutların deprem nedeniyle yıkılan binaların sebep olduğu barınma sorununu kalıcı şekilde çözmesi amaçlanıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan(AFAD) gelen kesin hasar tespit bilgileri doğrultusunda kalıcı konut ihalelerini gerçekleştiren TOKİ, konut inşaatlarıyla birlikte depremzedelerin sosyal ihtiyaçları ile eğitim ve ibadet gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla okul, cami, ticaret merkezi de inşa etti.

Bu kapsamda Edremit'e yapılacak 2 bin 148 konutla birlikte 3 okul, 3 cami ve 4 büfenin de ihalesini gerçekleştirdi. Böylece depremden bu yana TOKİ tarafından Van'da toplam 17 bin 967 konut, 27 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi ve 17 büfenin ihalesi yapılmış oldu. İhalesi yapılan binaların büyük bir kısmının inşaatına başlandı.

-KÖYEVLERİ DE YAPILIYOR-

TOKİ Van'da Merkez ve Erciş'in yanı sıra depremin vurduğu köylerin de yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. TOKİ, afetzede köylülerin barınma ihtiyaçlarının sağlanması ve hayvancılık faaliyetlerine devam etmesi amacıyla, ilk etapta üç köyde toplam 225 köy evi inşa etti. Van'ın Dağönü Köyü'nde 75 köy evi, 75 ahır, Özkaynak Köyü'nde 50 köy evi ve 50 ahır, Topaktaş Köyü'nde de 100 köy evi, 100 ahır yapıldı. Her bir köye ayrıca köy konağı ve cami de yapılıyor. Diğer taraftan TOKİ, köylerde içme suyu ve atık su kanalizasyon sistemleri de kuruyor.

Yapımında depreme karşı güçlendirme amacıyla çelik kullanılan köy evleri 98 metrekare, ahırlar ise 62 metrekare büyüklüğünde. Kalıcı konutlara geçişe kadar kullanılan konteyner kentlerin alt yapısı da TOKİ tarafından yapılıyor. Van ile merkez köyler için TOKİ tarafından 6 bin konteynerin altyapısıyla birlikte ihalesi yapıldı ve tamamlanarak AFAD'a teslim edildi. Bununla birlikte TOKİ, Van merkez ve Erciş'te toplam 16 bin 576 adet konteynere ait altyapı ve çevre düzenlemesi işini de tamamladı. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber