OKS'de tercih problemi

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzbinlerce aileyi ilgilendiren OKS'de bu yıl sistem değişti, herkesin kafası karıştı. star yeni sisteme göre puanların nasıl olacağını ve tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için araştırdı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı daha önceden 20 Temmuz'da açıklayacağını ilan ettiği OKS sonuçlarını, dün sürpriz şekilde açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in basın toplantısıyla duyurduğu sonuçları, öğrenciler internet sitelerinden öğrendi. Fakat öğrenciler için asıl sınav şimdi başladı. Çünkü OKS'de sistem bu yıl tamamen değiştirildi.

Tercih rehberi ortada yok

Tıpkı ÖSS'de olduğu gibi öğrenciler önce puanlarını öğrenecek, daha sonra tercih yapacaklar... Ancak sonuçları açıklayan bakanlığın, ?Tercihler Rehberi'ni yayınlamaması, yüzbinlerce öğrenci ve velinin kafasını iyice karıştırdı. Bakanlık sınav puanına göre tercihte bulunmasını istediği adaylara tercih rehberini açıklamadı. Şu anda puanların nasıl açıklanacağını bilen yok. Bu yüzden veliler, çocuklarının sınavı kazanıp kazanmadığını, herhangi bir okula girip giremeyeceğini şu anda bilemiyor.

Çocuklar mağdur mu?

Fen Bilimleri Merkezi Genel Müdür Yardımcısı ve Rehberlik Müdürü Mustafa Karaaslan yeni sistemi star okurları için anlattı. Uzman Karaaslan, ?Çocuğa puan verildi. Tercih yapması istendi. Ama tercih rehberi verilmedi. MEB Teknoloji Genel Müdürlüğü'nde rehber gönderilmesiyle ilgili şu an için çalışma olmadığını sadece internete verilebileceğini öğrendik. Maalesef veliler ve çocuklar mağdur oldu' diye konuştu.

Geçen yıla göre uygulama

Yeni sistemde öğrencilere bakanlıkça 100 puan verildiğini söyleyen Karaaslan, ?Yani aslında 60 puan almayı başaran öğrenci sınavı kazanmış oluyor. Ancak öğrencinin hangi sisteme göre puanının hesaplanacağı şu an belirsiz. Biz velilerin mağduriyetini biraz olsun azaltmak için bu yıl uygulanacak puan sistemini geçen yıllara göre değerlendirerek bakanlığın kriterlerini yakaladık' dedi.

İşte bu yılki OKS'deki yenilikler:

Yanlızca 160 puan barajını aşan öğrenciler tercih yapabilecek...

Adaylar önceden sadece ildeki okulları tercih ediyorlardı. Şimdi 81 ilde tercih yapabilecek...

Eskiden sınava giren öğrenci puanına göre yerleştiriliyordu. Artık öğrenci puanına göre okulu kendisi seçecek.

Tercihler internette yapılacak.

Öğrenciler en fazla 12 tercih yapacak.

Öğrenciler yaptıkları tercihleri mezun oldukları okullarda onaylatacak. Onaylanmayan tercihler geçersiz olacak.

Yabancı dil ağırlıklı liseler daha önce diploma notuna göre öğrenci alıyordu. Artık OKS puanına göre öğrenci alacak.

Öğrencilerin başvurusuna göre okulların puanları şekillenecek.

Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber