Eve teslim maaş hizmetine emekliler ilgi göstermedi

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilerin maaş çilesine son vermek isteyen Emekli Sandığı, 60 yaş ve üzerindekilere maaş ve vergi iadelerinin evde verilmesi konusunda 2000 yılında PTT Genel Müdürlüğü ile anlaştı.

Ancak aradan beş yıl geçmesine rağmen sadece 3 bin 575 emekli uygulamadan yararlanmak için başvurdu. Bu süre içinde bankalar önünde oluşan kuyruklarda 300'e yakın emekli yaşamını yitirdi. PTT, hizmeti ücretsiz sağlamasına rağmen emekliler ilgi göstermiyor. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon emekli bulunuyor. Bunlardan 356 bini ATM'lerden, 3 bin 575'i postacıdan maaşını alıyor. Diğerleri ise banka önlerinde sıraya giriyor.

PTT Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre; Ankara'da 309, İstanbul'da 478, İzmir'de 153, Eskişehir'de 59, Diyarbakır'da 8 kişi evde maaş alıyor. Geriye kalan 2 bin 568 emekli diğer illere dağılıyor. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır'a göre banka önünde sıra beklemek, yaşlılar için ?grup terapisi' gibi oluyor. Sır, ?Sıkıntılarını ayaküstü birbirlerine anlatıyor, paylaşıyorlar. Emekliler çok yatalak olmadığı sürece bu uygulamayı kabul etmiyor.? diyor. Bir diğer neden ise güven. Aytekin Sır, bunu da şöyle açıklıyor: ?Para geldiği zaman, karşı koyamadığı ya da kıramadığı çocukları parayı yaşlıların elinden alabiliyor. Diğer türlü çarşıya çıkıyor ve parayı biraz da gönlünce harcıyor. Bu duruma düşmek istemeyen yaşlılar uygulamayı kabul etmiyor.? Emeklilerin banka önünde sıraya girerek para almayı kendilerine verilen bir değer olarak gördüğüne işaret eden Sır, ?Bu durum onlara bir pozisyon kazandırıyor. Bankadan parasını çeken bir işadamı edasıyla alışverişini yapıyorlar. ?Ben hâlâ ayaktayım ve kendi işimi yapabiliyorum' mesajı veriyorlar.? şeklinde konuşuyor. Diyarbakır PTT Başmüdürü İhsan Afşin, emeklilerin banka kuyruklarını ?sosyalleşme' ve ?muhabbet' alanı olarak gördüğünü doğruluyor. Afşin, ?Maaşı ayaklarına kadar götürüyoruz; yine de ilgi az. Yapacak bir işleri olmayınca kuyrukta beklemeyi tercih ediyorlar.? diyor.

Emekli babasına maaşını evde alma teklifi götüren Kerem Eren, çok sert tepki ile karşılaşmış. Eren, konuyu babasına açtığında karşılaştığı tepkiyi şöyle anlatıyor: ?Maaşını postacı getirsin dediğimde babam benimle iki hafta konuşmadı. ?Beni dostlarımdan ayırmak mı istiyorsun, çarşıya çıkmayı bana çok mu görüyorsun?' diye çıkıştı.? 71 yaşındaki Fikri Koç, iki yıl önce maaşını alınca gasp tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. Bunun üzerine PTT'nin uygulamasından yararlanmaya karar vermiş. Aziz Yılmaz, Diyarbakır'da maaşını evde alan 8 kişiden biri. Çok sevdiği bir arkadaşı sırada beklerken kriz geçirince kararını vermiş. 3 yıldır yararlandığı uygulamadan bir hayli memnun olduğunu dile getiriyor. Fahrettin Kaçmaz ise her ay banka önünde sıraya girenlerden. Köyde ikamet eden Kaçmaz, ayda bir de olsa maaş vesilesiyle çarşıyı gezdiğini, dostlarını ziyaret ettiğini belirtiyor. Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümü mezunu Kaçmaz, banka önünde sıraya girmekten şikâyetçi olmadığını söylüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber