Tarihi Kırkpınar davulcuları güreş şölenine hazır

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne kısa bir süre kala davul ve zurna ekibi son hazırlıklarını tamamladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yağlı güreşlerin finali durumundaki Kırkpınar, birçok pehlivanın hayalini süslüyor.

Yıl boyunca Türkiye'nin değişik illerinde yağlı güreşlere katılan pehlivanlar son olarak Edirne Sarayiçi'ndeki er meydanına çıkıyor. Değişik yaş gruplarında yüzlerce pehlivanın katıldığı Kırkpınar güreşlerini izlemek için binlerce kişi ise Edirne'nin yolunu tutuyor.

Ata sporu yağlı güreşler Kırkpınar'da 651 yıldan bu yana devam ediyor. Asırlardan beri ilgi ile takip edilen güreşler, birçok unsurun bir araya gelmesiyle icra ediliyor. Ağası, pehlivanı, cazgırı, hakemi, jürisi, yağcısı, bezgisi ve davul-zurna ekibi Kırkpınar er meydanının tamamlayıcı ögeleri olarak biliniyor.

Kırkpınar'ın en önemli unsurlarından birisi olan ve pehlivanları coşturan davul ve zurna ekibi de 6 Temmuz Cuma günü Sarayiçi'nde başlayacak güreşler için hazırlıklarını tamamladı. Yıllara göre sayıları değişen ekibin, er meydanında hem pehlivanları hem de seyircileri coşturması bekleniyor.

Bu yıl Kırkpınar'da bir şef, 22 davulcu ve 22 zurnacı görev yapacak. Yağlı güreşler öncesinde son hazırlıklarını tamamlayan ekip, şehrin değişik noktalarında Edirne halkına ve esnafa gösteriler yapıyor.

Tarihi Kırkpınar davulcularının şefliğini Fahrettin Zurna yapıyor. 40 yıldan bu yana yağlı güreşlerde görev aldığını belirten Zurna, bunun son 10 yılını ise şeflik yaparak geçirdiğini söyledi.

Kırkpınar davulcularının yağlı güreşlerin tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Zurna, pehlivanların performansına göre davul-zurna ritimlerinin seviyesini değiştirdiklerini kaydetti. Zurna, Kırkpınar'ın efsana ismi Ahmet Taşçı'nın davul-zurna sesine uyumlu güreş yaptığını gözlemlediklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber