Dil eğitiminde öğretmen yetersiz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hürriyet Eğitim - Nuran ÇAKMAKÇI

Koç ve Amerikan Robert Lisesi'nde Genel Direktör olarak görev yapan John Chandler, Bahçeşehir Okulları'nda müfredat ve uluslararası eğitim ilişkilerinden sorumlu danışman oldu.

Yale'de İngiliz Edebiyatı okuyup, master yapan Chandler, Yale'den sonra Brooks School'da hem yönetici hem eğitimci olarak çalıştı. John Chandler, Türkiye'de ilk olarak Koç'ta görev yaptı. Chandler'la yeni transferini konuştuk.

- Türkiye'de bulunduğunuz süre içinde çalıştığınız okullarda hangi deneyimleri kazandınız?

Benim Koç'ta bulunduğum süre 8 yıllık zorunlu eğitimin olduğu dönemdi. Bu nedenle o dönemin en büyük başarısı Koç İlköğretim Okulu'nun inşaası oldu. Eleştirel araştırma ve disiplinler arası eğitimin prensipleri üzerinde çalıştık ve bunu okuldaki bütün derslere uyguladık.

- Sonra Robert Kolej'e geçtiniz.

Robert Kolej'de ise benimle birlikte önemli değişimler oldu. Sağlam bir akademik ve yönetici kadrosu kurmaya yönelik çalışmalar başlattık. Öğrencilerin sosyal bilinçlenmesini çok geliştirdik. Ders müfredatını sürekli gözden geçirerek akademik programı en mükemmel hale getirmeye çalıştık.

- Türkiye'deki eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de eğitim ?milli? olduğundan dolayı son derece merkezi ve ?öğretmene? dayalı bir sistem söz konusu. Oysa 21'inci yüzyıla girerken dünyada eğitim büyük değişimlerden geçmekte ve Türkiye de bu yeni gelişmelere ve pedegojilere uyum sağlamak durumunda. Görüşüm o ki, Türkiye'deki özellikle özel okullar yenilikçi ve vizyoner olarak diğer okullara örnek olmalı. Dil eğitimi konusuna gelince Türkiye'de yine çok yapılacak şey var. Dilbilgisine dayalı eğitim sistemde kuralların öğretilmesi ama dili kullanma becerilerinin geliştirilmemesi, dil öğretecek öğretmenlerin yeterli niteliğe ve kaynağa sahip olmaması, dil eğitimine müfredatta gerekli sürenin ayrılmaması aşılması gereken engellerin başlıcaları.

- Dünyada eğitimde etkilendiğiniz ülkeler hangileri?

Tarihte en iyi okulların çoğunluğu özel okullardır. Amerika'da Andover, Exeter, Groton, Hotchkiss iyi örneklerdir. Ama bunun dışında başka birçok isim daha var. Ingilterede Eton ve Horrow aklıma gelenler. Dünya çapında kendi programlarını geliştirirken standartlarını ve kalitesini yükselten okullar bu sayede en iyi okullar haline gelmişlerdir. Eğitimin devlet eliyle yapıldığı ?Milli Eğitim? müfredatının yürütüldüğü Çin ve Finlandiya yakından izlenmeli. Güney Kore ve Katar'ın eğitim sistemlerini geliştirmeye yönelik büyük yatırımlar yaptıklarını biliyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber