Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sel felaketinde ne gerekiyorsa yapılacak

Samsun'da meydana gelen sel felaketinin ardından, olayın olduğu Canik ilçesine gelen 3 bakan, önce bölgede inceleme yaptı, ardından basın toplantısı düzenleyerek merak edilen sorulara cevap verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havayoluyla Samsun'a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ilk olarak taşmaya neden olan Yılanlıdere yatağında inlemelerde bulundu.

Burada yetkililerden bilgi alan 3 bakan, daha sonra 5 kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'na gelerek, burada vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundular. Yağmur altında bölgede gerekli inceleme ve bilgileri alan bakanlar, zaman zaman site içerisinde oluşan çamur ve göletlerden geçerken zor anlar yaşadı. Zor şartlarda gezmeye devam eden bakanların yardımına korumaları yetişti. Burada ortak bir basın açıklaması yapan bakanlar, felaketin siyasi malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini söylediler.

?Bir suçlu varsa başta ben olmak üzere herkes cezasını çekmelidir.? diye konuşmasına başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "En önemli candır, 5 tanesi TOKİ konutlarında, toplamda 11 insanımızı kaybettik. Bunu hiçbir şey geri getirmez. Bunu, özellikle söylüyorum, biz bu konuda üzgünüz. Bu hususta ne gerekiyorsa yapacağız. Beş tane insanımızı TOKİ konutlarında kaybettik ama yitirdiğimiz canların sorumluluğu bizimdir. Ve bir hatası olan varsa, başta ben olmak üzere cezasını çekmelidir." diye konuştu.

Bu alanda, 2 bin 500 konut planlandığını söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: "1970 yılından beri burası konut alanıydı. Ama neydi buradaki binalar? Derenin yatağındaydı. Çekme mesafesinde bunu yaptık. ÇED raporu da burada. Zemin etüd raporu, imar planı hepsi alınmıştır. Burdan yukarıya doğru kaçak yapılar var. Bunları da değiştireceğiz. Burada gecekondulaşma ortadan kaldırılmalıdır. Ama belki bizim imar kanunumuzda olan bodrum katları hususunu gözden geçirmemiz gerekecek. Ne gerekiyorsa yapacağız. 850 yerde su baskını oldu. O yüzden biz incelemelerimize devam edeceğiz. Başbakanımız devamlı iki saatte bir burayı sormaktadır. Devamlı bilgi almaktadır. Bu bakımdan tekrar ölenlere rahmet diliyorum. İnanın yakınları kadar biz de üzgünüz."

Sel felaketinin, siyasi malzeme yapılmasının çok yanlış olduğuna dikkat çeken Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise ?Yaşanan bu afetten çıkarılacak dersler vardır. Belki bazı kanunlarda değişikliğe gidilecektir. Belki bazı alanların iskan durumunun gözden geçirilmesi gerekecektir. Bir doğal afet olduğunda, bu afeti siyasi malzeme olarak kullanmak vicdanlarda çok büyük yara açacaktır. Yaşananlar ortada, kaybedilen canları hiçbir şeyle telafi etmek mümkün değildir.? dedi.

Bölgeyi en iyi bilenlerden birisi olduğunu hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da ?Yılanlı Vadisi'nin eski durumunu en iyi bilenlerden birisi benim. Aslında bu vadide 1970'li yıllarda burada vahşi çöp depolama sahası olarak kullanılmaya başlanmış. Biz daha sonra bu çöp depo alanına sel kapanı yaptırdık.? diye konuştu. Basın toplantısının ardından bakanlar, selde hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber