Osmaniye'nin yerfıstıklı baklavasına Sultanahmet'te büyük ilgi

Osmaniye'nin yerfıstıklı baklavası, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen 'Tarihi Yarımada Baklava Festivali'nde büyük beğeni topladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) işbirliğiyle düzenlenen festivalin açılış törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ve üyeler ile çok sayıda turist katıldı.

Baklavanın ve tatlının, Türk kültüründe farklı bir yönü olduğunu belirten BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Biz, konuşmalarımızda, muhabbetlerimizde daha iyi anlaşabilmek için, ?Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' deriz. Kız istemeye tatlıyla, baklavayla gideriz. Padişahların tatlısı, sofraların padişahı olan baklava, kendi kültürümüz, kendi değerimiz ve tamamen Türk mutfağının eseridir.? dedi.

Osmaniye'de yerfıstığının çeşitli alanlarda kullanılabileceğini yaptırdığı ürünlerle kanıtlayan ve yerfıstıklı baklava ürettiren Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ise festivalde yaptığı konuşmada yerfıstığı ürünleri hakkında bilgi verdi. Cerrah, son 3 yıldır Osmaniye yer fıstığının kullanım çeşitliliğini artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: ?Osmaniye yerfıstıklı cezerye, lokum, draje, krema gibi çeşitlerin yanı sıra Osmaniye yerfıstığını baklavada da kullandık. Bizim amacımız, baklava sektöründeki firmalarımızın, cevizli ve Antepfıstıklı baklava çeşitleri arasına yerfıstıklı baklavayı da koymalarıdır. Bu da özellikle Osmaniye'nin katma değerinin yükselmesine ve yeni bir sinerji oluşmasına neden olacaktır. Osmaniye yerfıstıklı baklava lezzeti ve kalitesi ile kısa sürede hak ettiği yere gelecektir."

Konuşmaların ardından 7. Altın Oklava Baklava Yarışması'nın finali yapıldı. Baklavacılıkta söz sahibi 40 ustanın ter döktüğü yarışmada 4 yufka ustasının finallere kaldığı belirtildi. Yarışma sonunda birinciliği Uğur Ayger aldı.

Festival, mehteran takımının seslendirdiği konseri eşliğinde yeniçerilerden oluşan Baklava Alayı'nın halka ve çevredeki turistlere bir ton baklava dağıtımı ile son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber