Tuzla Belediyesi 'kaynağında' ilaçlama yapıyor

Tuzla Belediyesi, "kaynağında ilaçlama" yöntemini uygulayarak zararlı haşerelerle mücadelesini sürdürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havaların ısınmasıyla artan sivrisinek uçkunlarına karşı, sıcak (dumanlama) ve soğuk (ULV) sisleme yöntemi yerine, çok daha etkin ve çağdaş yöntem olan "kaynağında ilaçlama" modelini uygulayan Tuzla Belediyesi, her gün 6 ilaçlama ekibi ile sivrisinek ve karasinek larvalarına karşı periyodik olarak ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı ilaçlama ekipleri, sineklerin üreme alanlarını tespit ederek kanal, dere, gölet, bataklıklar, çöp konteynırları, su varilleri ve su kuyuları gibi alanlarda ilaçlama çalışmalarını yürütüyor. Bu yöntemle çevre ve insan sağlığına zarar vermeden sineklerle mücadele yürütülürken, vatandaşların talepleri üzerine açık ve kapalı alanlarda haşere mücadelesi de yapılıyor.

VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Tuzla'nın tüm mahallelerinde düzenli olarak ilaçlama yapan belediye ekipleri, ayrıca sivrisinek ve zararlı haşerelerle mücadelede vatandaşın bilmesi ve dikkat etmesi gereken hususları anlatan bilgilendirme broşürleri de dağıtıyor. Özellikle yoğun şikayetlere konu olan sivri sineklerle mücadelede, bu sineklerin üreme alanlarının ortadan kaldırılmasının, ilaçlama çalışmalarından çok daha fazla etkili ve önemli olduğu ifade ediliyor.

Vatandaşlara dağıtılan bilgilendirme broşürlerinde, sivri sinek ve kara sineklerin üreme alanlarına dikkat çekilerek, vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları isteniyor. Bilgilendirme broşüründe şu hususlara dikkat çekiliyor:

"Bahçe sulamalarında kullanılan ağzı açık bidonlar ve variller, sinek üreme kaynağı olduğu için, ağızları hava almayacak şekilde kapalı tutulmalıdır. Ağzı açık olan bidon ve varillerde kesinlikle su bulundurulmamalıdır. Çevrede bulunan araç lastikleri, içerlerinde yağmur sularını barındırdığından, sivrisinekler için üreme alanı oluşturmaktadır. Açık alanda atık araç lastiği bulunmamalıdır. İnşaat temellerinde ve bodrum katlarda su birikintileri oluşmamasına dikkat edilmeli, zorunlu hallerde bu alanların ilaçlanması için belediyeye haber verilmelidir. Açık alanlarda hayvan gübreleri bulundurulmamalıdır. Ağızları açık kalan çöp kovaları ve çöp konteynırları, kara sineklerin üreme alanları olduğundan, çöp kovaları ve konteynırların ağızları mutlaka kapalı tutulmalıdır. Kullanılmayan, içerisinde durgun su bulunan süs ve yüzme havuzları, sivrisinek üretir. Suyun devir daim etmediği havuzlarda su bulundurulmamalıdır. Hayvan suluklarında uzun süre su bulundurulmamalıdır. Kullanılmayan tas vb kaplarda, uzun süre su bulundurulmamalıdır. Az miktarda da olsa, bu kaplardaki suların, bir mahalleyi rahatsız edecek kadar sivrisinek üretmeye yeterli olduğu unutulmamalıdır. "

"HALKIMIZIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ"

Yürütülen ilaçlama çalışmaları ile ilgili bilgi veren Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Sokak ve caddelerde sisleme yöntemiyle ilaçlama yapan araçları görmeyen vatandaşımız, belediyemizin sineklerle gerekli mücadeleyi yapmadığı zannına kapılarak şikayet edebilmektedir. Ancak Tuzla Belediyesi olarak bizler sivrisinek, haşere ve zararlı uçkunlarla mücadelede, en etkin ve modern yöntemleri kullanıyor, çevre ve halk sağlığına azami önemi gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

"Sınırlı ve zorunlu haller dışında, sisleme yöntemiyle (mahallelerde gezerek ilaç püskürten araçlarla) ilaçlama yerine, çok daha etkin bir çözüm olan, uçkunların üreme alanlarında, yani kaynağında ilaçlama yapıyoruz" diyen Yazıcı, vatandaşların da bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini ve gerekli durumlarda belediyeyi arayarak destek isteyebileceklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber