Balıkesir AB Ofisi'nin 2,5 yılda 63 projesi onaylandı

Balıkesir AB Ofisi ve Projeler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Mustafa Karaduman, 2010 yılında hizmet vermeye başlayan ofisin, bugüne kadar ulusal ve uluslararası fonlar olmak üzere toplam 63 projesinin onaylandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sistemli çalışma sonucunda çalışmalarının meyvelerini kısa sürede aldıklarını belirten Karaduman, "Balıkesir, bu fonlardan yüzde 70 oranında faydalanıyor. Söz konusu fonlarda geçtiğimiz yıllarda yıllık ortalama iki üç projemiz kabul edilirken bu yıl dokuza çıktı." dedi.

Balıkesir AB Ofisi ve Projeler Koordinasyon Merkezi'nde beş kişi çalıştıklarını belirten Karaduman, Fatih Sağay, İbrahim Eren, Abdülkadir Çelik ve Şenol Tekin'in proje uzmanı olarak hizmet verdiğini bildirdi. Merkezin iki temel görevi olduğunu aktaran Karaduman, "Birincisi projelerin koordinasyonunu yürütmek, ikincisi Avrupa Birliği Bakanlığı adına yerelde temsilcilik görevini yürütmek. Birinci görev olarak ulusal ve uluslararası bütün fonlardan Balıkesir'in etkin bir şekilde yararlanmasına yardımcı olmak. Bu konuda kapasite geliştirmeye yardımcı olmak. İnsanları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak. Proje yapma tekniği konusunda eğitmek ve isteyenlere rehberlik yapmak gibi görevimiz var. Ayrıca mevcut yapılmış ve yapılmakta olan projelerin envanterlerini tutarak, gelecekte Balıkesir'e proje yapma konusunda projektör tutmak." şeklinde konuştu. Merkezin ikinci görevininse 2013 yılı sonuna kadar olan AB müktesebatına uyum süreci için çalışma yapmak olduğunu ifade eden Karaduman, "Bunun için bir çalışma takvimimiz var. AB'ye girmek için 2013 yılının sonuna kadar bu uyum sürecine ait programlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu noktada yerelde ülkemizin AB faaliyetleri ile ilgili vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Müktesebatın ne olduğunu anlatıyoruz. Kısaca, AB Bakanlığımız'ın temsilciliğini yapıyoruz." dedi.

'BUGÜNE KADAR BİN 200 KİŞİYİ EĞİTTİK'

Balıkesir'in, AB fonlarından yararlanma oranı olarak iyi durumda olduğu bilgisini veren Mustafa Karaduman, şunları kaydetti: "Ülkemiz, AB fonlarından iki türlü yararlanıyor. Birincisi, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonlarıdır. IPA, AB'ye girişimizden önce uyum sürecinde bize yardımcı olan fonlardır. Ülke olarak bu fonlara mali katkıda bulunmuyoruz, en üst derecede yararlanmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar bu fonlardan yararlanmada Balıkesir, 81 il içinde 64. sıraya oturdu. IPA'nın fon olarak beş altı sınıfı var ancak birimimiz açıldıktan sonra yoğun bilgilendirme ve eğitim faaliyetleriyle iki yıl için 10 puan birden artarak 50. sıraya oturduk. İlimiz bu fonlardan çok fazla yararlanmıyordu, çünkü Balıkesir gelişmiş bir olduğu için AB, fon aktarmada sonraki iller arasına koydu. 2009 yılından itibaren ilimiz yavaş yavaş IPA fonlarından yararlanmaya başladı."

AB'nin destek verdiği ikinci fonların ise Hayat Boyu Eğitim ve Gençlik Programları (LLP) olduğunu aktaran Karaduman, "Biz ülke olarak bu fona katkıda bulunuyoruz, belli oranda aidat ödüyoruz. Balıkesir, bu fonlardan yüzde 70 oranında faydalanıyor. Söz konusu fonlarda geçtiğimiz yıllarda yıllık ortalama iki üç projemiz kabul edilirken bu yıl dokuza çıktı. 2,5 yıl boyunca ulusal ve uluslararası olmak üzere 63 adet projemiz kabul edildi. Bugüne kadar toplam bin 200 kişiyi eğittik. Çok güzel bir proje kapasitemiz oldu. Ofisimizin iki yıllık faaliyetleri sonucunda yaklaşık yüzde 15 oranında IPA'ya, yüzde 300 oranında LLP katkımız oldu. Ayrıca vatandaşlarımız, 'www.bal-pkm.gov.tr' adresimizden çalışmalarımızı takip edebilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber